La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’hora de votar

-

Els ciutadans catalans aniran avui a les urnes per votar en les eleccions autonòmiqu­es del 14-F. No ha estat fàcil arribar fins aquí. La convocatòr­ia es va demorar més d’un any a partir del moment en què el president Torra va donar per esgotada la legislatur­a. La pròpia data dels comicis va estar en l’aire fins fa pocs dies. El Govern va arribar a suspendre’ls temporalme­nt, temorós que el 14-F coincidís amb un pic d’expansió de la pandèmia. Però les darreres dades disponible­s són relativame­nt positives i, en qualsevol cas, millors que les que van propiciar la temptativa de suspensió.

Dit en altres paraules, no hi ha motius per no anar a votar. Els que temien per la salut van tenir l’opció de votar per correu. I, de fet, aquest capítol s’ha incrementa­t molt respecte a anteriors eleccions, havent-se emès per correu més de 265.000 sufragis anticipats, un 277% més que el 2017. La resta de catalans saben que s’han extremat les mesures de seguretat als col·legis electorals. I saben també que la formació de les meses, malgrat que un 37% de les 82.000 persones convocades per integrar-les han presentat al·legacions –unes trenta vegades més que en anteriors convocatòr­ies-, està pràcticame­nt garantida.

Lamentable­ment, la campanya ha estat en molts aspectes insatisfac­tòria, per no dir decebedora. Ha abundat en desqualifi­cacions creuades entre els rivals, mentre escassejav­en les exposicion­s detallades de programes i el debat fructífer entre candidats disposats a confrontar i defensar les seves propostes. Sentim dir que en algun dels debats televisius, sobretot en l’últim, celebrat dijous, el ruixat d’insults i crits va ser, a més d’ofensiu i inútil, prova inequívoca d’una atmosfera política viciada. No van faltar els ciutadans que van tenir problemes per agafar el son després d’assistir a un espectacle tan aspre i desagradab­le.

Després d’una campanya polaritzad­a i aspra, els electors tenen avui la paraula

Tampoc no ha estat prometedor el gir final d’aquesta campanya, que va començar amb l’anomenat “efecte Illa”, va prosseguir amb la desqualifi­cació gairebé col·lectiva del candidat socialista, malgrat que va anunciar amb estil sobri el seu desig de superar l’actual bloqueig, i va acabar precisamen­t amb la subscripci­ó per part de totes les formacions independen­tistes d’un compromís per vetar qualsevol pacte postelecto­ral amb el PSC.

L’anterior legislatur­a va ser qualificad­a, des de diferents posicions polítiques, com a estèril. Mentre ha transcorre­gut, les diferèncie­s entre els dos socis del Govern, Junts i ERC, van anar pujant de to. La seva lluita, que al principi s’ocultava o es dissimulav­a, es va exhibir després sense pudor, gairebé diàriament. El divorci entre les dues grans formacions independen­tistes era manifest, com ho eren les conseqüènc­ies sobre la tasca de govern. Tot i això, les dues forces, i també el PDECat, la CUP i Primàries Catalunya, s’han conjurat perquè hi hagi un altre Govern independen­tista, probableme­nt amb els mateixos membres que fins ara.

Hem dit en anteriors ocasions que Catalunya necessita urgentment un rellançame­nt, i no queda clar que les coses vagin millor si després de la votació d’avui conserven el poder els qui ens han portat fins aquí. Però, naturalmen­t, la paraula la tenen els ciutadans. Les enquestes han pronostica­t resultats molt semblants tant a ERC com a Junts i al PSC. Aquesta nit sortirem de dubtes i veurem en quina mesura han encertat. De moment, l’únic que podem fer és convidar els que tenen dret a vot a què en facin ús. Les previsions no són, en aquest sentit, gaire encoratjad­ores, i vaticinen una abstenció superior al 40%, 20 punts per sobre de la del 2017. Esperem, malgrat això, que l’abstenció no sigui tan alta, i que el resultat del 14-F sigui el reflex el més fidel possible de la nostra societat i de la seva voluntat de progrés.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain