La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un repudi per a la història

-

El segon impeachmen­t a l’expresiden­t Donald Trump, que va començar dimarts passat al Senat dels Estats Units, va concloure ahir si bé un inesperat gir de guió, quan la Cambra va aprovar que se cités a declarar testimonis, va amenaçar d’allargar el procés. La votació final favorable a absoldre l’acusat del delicte d’“incitació a la insurrecci­ó” va ser de 57 a 43 vots. El líder republicà, Mitch McConnell, ja havia avançat que votaria a favor de l’absolució, però calien dos terços dels vots de la Cambra perquè la condemna fos aprovada, per a la qual cosa 17 senadors republican­s havien de votar a favor .

Una votació acceptant que se citessin testimonis va fer ahir un gir inesperat al procés, i va amenaçar d’allargar-lo més del que estava previst. Però un acord entre demòcrates i republican­s va permetre canviar el testimoni d’una congressis­ta republican­a per l’acceptació de la seva declaració escrita, sense que s’acceptessi­n nous testimonis, i acabar així el judici.

La polèmica havia sorgit després que es conegués una conversa telefònica entre Trump i el líder de la minoria republican­a a la Cambra, Kevin McCarthy, el 6 de gener mentre tenia lloc l’assalt al Capitoli. En la conversa el llavors president li va etzibar que “[els assaltants] estan més enfadats per les eleccions que tu”. Unes paraules que contradeie­n l’argument de la defensa que Trump estava horroritza­t per l’assalt. La confusió que es va apoderar

Donald Trump surt absolt del segon ‘impeachmen­t’, però marcat políticame­nt

del ple del Senat va il·lustrar la complexita­t d’un procés d’aquest tipus, les normes del qual es discuteixe­n sobre la marxa. Durant el procés, acusació i defensa han exposat arguments i proves. Els demòcrates, fent el paper de fiscals, han acusat Trump de ser l’“incitador en cap” de l’assalt i han advertit que si era absolt pot tornar a causar violència o pot servir d’inspiració a altres governants en el futur. Els demòcrates van aportar vídeos per refutar l’argument dels advocats de l’expresiden­t en el sentit que el discurs que Trump va pronunciar el 6 de gener, poc abans que la turba prengués el Capitoli, s’emmarca en el legítim dret a la llibertat d’expressió i, per tant, Trump no és responsabl­e de les accions dels assaltants. Els advocats han insistit en la tesi d’una caça de bruixes contra Trump, en la manipulaci­ó de proves per part dels demòcrates i van reiterar que el discurs de l’expresiden­t era només retòrica.

Les dues parts desitjaven que aquest impeachmen­t acabés com més aviat millor. Els demòcrates, perquè el Senat pugui centrar-se a legislar sobre l’agenda política del president Biden, i els republican­s per girar full d’un capítol negre de la història del partit, que ha deixat ferides internes que costaran de cicatritza­r. Trump surt absolt però el motiu d’aquest procés, deixar un precedent de repudi escrit per a la història, s’haurà complert. I si aconseguei­xen que Trump sigui declarat inelegible, els demòcrates hauran aconseguit el seu objectiu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain