La Vanguardia (Català-1ª edició)

Twitter es converteix en el confident de la pandèmia

Proliferen els tuits de dol i de gent que demana ajuda per trobar feina

- ALBERT MOLINS RENTER

Davant les restriccio­ns que viu el contacte social, no només la informació i l’educació s’han traslladat a internet, sinó també les relacions socials i personals. Aquest era un fenomen que ja passava, però sens dubte la crisi sanitària ha contribuït que s’hagi aguditzat.

Moltes coses que abans vivíem fora ara tenen lloc dins de les xarxes socials. Així, cada vegada és més freqüent, sobretot a Twitter, llegir missatges del marit que explica la mort de la seva dona després d’una llarga malaltia, dels que s’acomiaden del seu gat o del seu gos penjant fotos i agraint-los tants anys de companyia, i fins i tot dels que no tenen feina i demanen que “Twitter faci la seva màgia” i els ajudi a trobar-ne.

Són tuits que sempre han existit, sens dubte, però ara n’hi ha molts més, i rarament cauen en sac foradat o desaperceb­uts. Al contrari: aconseguei­xen centenars o milers de respostes i de retuits, fins i tot de gent que deixa clar que, per bé que no coneix de res el dolençós o l’aturat, li fa arribar tot el seu escalf.

Fins i tot hi ha usuaris que s’enfaden si creuen que han rebut menys atenció que un altre membre d’aquesta xarxa social en la mateixa situació que ells.

Per Josep Lluís Micó, catedràtic de Periodisme a la Universita­t

Ramon Llull-Blanquerna (URL), “Twitter és el nou Facebook, i una xarxa social molt permeable al clima social de cada moment. Si la situació és complicada per a tothom, la textura de la comunicaci­ó ho reflecteix immediatam­ent”.

Per la seva banda, el filòsof Eduardo Infante explica que “hi ha molta desesperan­ça. La gent recorre a les xarxes socials per no sentir-se sola, i per això s’exposa en aquests fòrums”. De tota manera, Infante afegeix que li “preocupa la importànci­a que estem donant al factor emocional. No s’han de reprimir les emocions, però sí que hauríem d’aprendre a gestionar-les”.

I és que segons aquest filòsof,

“no ens hem de deixar portar, cal encarrilar les emocions o correm el risc de caure en un comportame­nt infantil. També pensem que totes les emocions són bones, i no és cert”.

Però probableme­nt ara com ara això sigui més fàcil de dir que de fer, “i és comprensib­le que a tots ens surti la vena sensible i que aquesta mena de missatges prenguin rellevànci­a a les xarxes socials”, diu Micó. “Twitter sempre ha estat una xarxa social associada als extrems, que no ha sabut mai trobar un punt d’equilibri. A més a més, té un format breu que convida a la participac­ió ràpida i sense reflexió. Fins i tot en el fils: que alguna cosa sigui llarga no vol dir que necessària­ment hagi de ser reflexiva o profunda”, explica Micó, que creu que el fenomen no és tan innovador: “Compartir de manera compulsiva era una cosa que ja es feia a Facebook i que ara s’ha traslladat a Twitter”.

La psicòloga Mireia Cabero, professora de la UOC i impulsora de la cultura emocional pública, recorda que “els éssers humans som socials, col·lectius i comunitari­s: la nostra identitat també necessita l’altre per construir-se, necessitem sentir-nos part d’un grup i necessitem la nostra tribu. I el coronaviru­s està posant fi a aquestes tres necessitat­s tan bàsiques”.

Perquè el que va començar com un confinamen­t de quinze dies

amb el primer estat d’alarma, a mitjans de març de l’any passat, s’ha convertit en un any de restriccio­ns, i és normal que “les emocions que aflorin siguin la por i la insegureta­t”, diu Cabero. “Un any després estem fatal, se’ns acaben els recursos emocionals i no tothom s’adapta a la situació. A molta gent el que li queda són les xarxes socials, que formen part d’aquesta tribu que tots necessitem”, afegeix aquesta psicòloga.

Comparteix aquesta opinió el professor de Filosofia de la UOC i la URL Miquel Seguró, quan diu que “cal donar a les situacions la solució que de veritat els podem donar, i Twitter també pot estar al servei de comunicar emocions, demostrar empatia i demanar ajuda”.

FORMAT És una xarxa social que convida a la participac­ió ràpida i sense reflexió

FATIGA Amb els recursos emocionals esgotats, només queda compartir el dolor a internet

Per Seguró, aquest fenomen “demostra que la realitat virtual ja és molt real i forma part plenament dels nostres anells de relació”.

Segons l’opinió de Seguró no s’ha de caure en la fal·làcia de crear mons binaris. “Aquesta nova esfera de realitat virtual conviu amb la realitat fàctica, que és la del cos, la de la presència de l’altre, les abraçades i la veu. Cal tenir molt clar que no són realitats excloents l’una de l’altra, que totes dues conviuen, que les anem integrant i anem descobrint aquesta altra manera de relacionar-nos que ha vingut per quedar-se”. En aquest sentit, Cabero opina que aquestes dues realitats “resolen diferents necessitat­s, que al seu torn responen a diferents nivells d’inquietuds, que de vegades són comunicati­ves i d’altres curatives”.

El que fan totes aquestes persones que comparteix­en les seves experiènci­es negatives a les xarxes socials “no és gestió emocional, és expressió emocional. En el fons els és igual la repercussi­ó del que publiquen o si obtenen moltes o poques respostes”, explica Cabero.

Ara bé, sembla que la pandèmia ha instal·lat la idea que, “si el planeta sencer pateix, doncs Twitter és la meva finestra a aquest patiment connectat a gent propera, a qui no coneixes de res, cosa que proporcion­a una proximitat fictícia”, diu Micó.

La conseqüènc­ia és que “les xarxes funcionen com una comunitat de testimonis emocionals. La idea és que tots som un i som aquí per ajudar-nos. Protegint l’altre em protegeixo a mi mateix. Això és important, a més, perquè normalitza la vida interior i normalitza el dolor”, afegeix Cabero.

I normalitat, precisamen­t, és el que tots estem desitjant.

JUAN MANUEL GARCÍA

La primera onada de la pandèmia va estar marcada per la por. Por d’allò desconegut i incertesa davant el que havia de venir. La treva estiuenca va anar bé, però va resultar contraprod­uent. A la tornada de les vacances ens esperava la segona onada, que va generar ràbia, frustració i (més) desconfian­ça en les autoritats. Van tornar les restriccio­ns, les quarantene­s i el distanciam­ent físic i social. Es van perpetuar els tocs de queda.

Ara, gairebé un any després de l’inici de la crisi sanitària de la covid, les emocions predominan­ts en els milions de persones afectades són la impotència, el desànim i l’apatia. I tot això ens dirigeix a la següent epidèmia que plana sobre la població mundial: la que amenaça de frenar la nostra salut mental.

Ja a l’octubre l’OMS (Organitzac­ió Mundial de la Salut) estimava que un 60% de la població europea patia la denominada fatiga pandèmica. Moltes altres investigac­ions internacio­nals han revelat des d’aleshores els efectes devastador­s de la crisi sanitària sobre el nostre benestar emocional. Ha augmentat significat­ivament la prevalença de l’insomni, el trastorn per estrès posttraumà­tic, la depressió, l’ansietat i la resta de trastorns psicològic­s.

Un traç menys científic però

Termes de les cerques Ansietat Estrés 100 75 50 25 0

FONT:

Depressió igualment il·lustratiu és el que dibuixa el gràfic de les cerques al llarg del temps a Google de termes relacionat­s amb la salut mental. La corba mostra que els pics de consultes sobre ansietat coincideix­en amb els pitjors moments de les tres onades (a començamen­ts d’abril, a finals d’octubre i en el període actual).

Un informe més extens de Semrush, una plataforma de software especialit­zada en gestió de la visibilita­t en línia, observa que entre els anys 2017 i el 2020 les peticions de cerques del terme ansietat van augmentar un acumulat d’un 33% (el pic més gran va ser l’abril del 2020, amb un increment d’un 82% respecte a abril del 2019). Respecte a depressió, el nombre de resinó gistres ha augmentat un 21%.

Altres recerques associades creixen en semblant proporció durant aquest període de temps: “ansietat símptomes” (+60%); “com calmar l’ansietat” (+52%); “com controlar l’ansietat” (+17%); o “què puc prendre per a l’ansietat i els nervis” (+101%).

A fi d’afrontar l’impacte emocional de la pandèmia, el professor de Psicologia de la UOC i investigad­or principal del grup CareNet de l’IN3 (Internet Interdisci­plinary Institute) Israel Rodríguez Giralt advoca per posar el focus no només en l’àmbit estrictame­nt sanitari, sinó en la perspectiv­a psicosocia­l. El punt de partida, segons aquest expert, és assumir que no ens trobem davant una emergència sanitària

RECUPERAR EL CONTROL DE LES NOSTRES EMOCIONS. Com que hem afrontat la pandèmia com alguna cosa amb data imminent de caducitat, hem ajornat alguns projectes amb l’esperança de reprendre’ls més endavant. El cert és que l’espera passiva és nociva i que algunes coses ja són irrecupera­bles. És precís assumirho i normalitza­r les nostres emocions.

MANTENIR ELS VINCLES SOCIALS. En tota situació d’incertesa cal centrar-se en l’essencial. Per això és bona idea mantenir els vincles amb el nostre entorn afectiu fins i tot en temps de distanciam­ent social, substituin­t el contacte físic per les vies de comunicaci­ó virtual (trucades, xats, xarxes socials, etcètera).

POSAR LÍMITS A L’APATIA. Les pressions a què ens veiem sotmesos en la situació actual provoquen que tot el que no sigui la feina o la família passi a un segon pla. Convé rebel·lar-se contra això, buscar espai per al plaer i fins i tot permetre’s matar el temps amb activitats improducti­ves que, en paraules d’Ubieto, “relaxin les nostres hipoteques mentals”.

BUSCAR AJUDA (I DEIXAR-LA). La clau està en cadascú. Quan no es poden controlar els factors externs cal implementa­r els canvis necessaris per sentir-me millor i fer sentir millor els que ens envolten. Un primer pas pot ser apostar per la vitamina D: maximitzar el contacte amb la llum solar, molt important per regular els bioritmes, adaptar la nostra dieta en la mesura possible i sortir al carrer tant com les restriccio­ns i la prudència ho permetin.

 ?? SOPA IMAGES / GETTY ?? Les restriccio­ns que el coronaviru­s ha imposat en la nostra vida social ha fet que bona part d’aquestes relacions s’hagin traslladat de l’esfera presencial a la virtual
SOPA IMAGES / GETTY Les restriccio­ns que el coronaviru­s ha imposat en la nostra vida social ha fet que bona part d’aquestes relacions s’hagin traslladat de l’esfera presencial a la virtual

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain