La Vanguardia (Català-1ª edició)

La pressió hospitalàr­ia a Catalunya continua baixant

La xifra d’ingressats ha minvat durant cinc dies consecutiu­s

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

Després de diverses setmanes d’estricta reclusió, els usuaris de les residèncie­s de Catalunya han començat a gaudir de les primeres mesures de flexibilit­zació als geriàtrics adoptades en la tercera onada de la pandèmia. Des d’ahir, els avis han recuperat els passeigs per l’exterior dels centres i poden fer sortides d’un o dos dies per estar amb parents o amics. Es tracta de mesures de flexibilit­zació derivades de la consolidac­ió de la millora de la situació epidemiolò­gica en general, que es plasma de manera significat­iva als hospitals.

La xifra de pacients hospitalit­zats a Catalunya ha baixat durant cinc dies consecutiu­s, una seqüència que fa mesos que no es veia.

La pressió hospitalàr­ia a Catalunya tendeix clarament al descens. Salut va registrar ahir 2.224 pacients ingressats, 544 menys que el dia 7 de febrer (2.768), després de cinc dies consecutiu­s de reduccions. Des que es va arribar al pic d’ocupació de la tercera onada (3.158 hospitalit­zats el 31 de gener), en menys de dues setmanes aquest apartat ha disminuït gairebé un 30%.

Per la seva part, les ucis presenten una tendència més variable i una menor reducció pel que fa a l’ocupació des del punt màxim: 731 pacients els dies 1 i 2 de febrer després d’un creixement molt accelerat des del 22 de desembre, quan aquestes unitats tractaven 317 malalts crítics. Segons l’últim recompte de Salut, ahir, les ucis dels hospitals públics i privats de Catalunya acullen 651 pacients, 15 menys que en el registre del dia anterior.

En vista de les últimes dades epidemiolò­giques, les eleccions catalanes es desenvolup­en en un marc de contenció de la pandèmia. Segons les autoritats sanitàries, que la votació no tingui efectes significat­ius en la tendència dependrà de l’observació estricta dels protocols de seguretat. Perquè, amb més o menys intensitat, el coronaviru­s es continua transmeten­t. Ahir es van comptabili­tzar 2.258 casos nous, amb la qual cosa la xifra total des del començamen­t de la pandèmia s’enfila a 533.338. Justament ahir va fer un any de la primera mort causada pel coronaviru­s a Espanya, un veí del municipi valencià de l’Eliana, de 69 anys, que havia viatjat al Nepal. Una pneumònia greu li va provocar la mort a l’hospital Arnau de Vilanova de València. Des d’aleshores, Espanya ha registrat 64.747 morts per covid.

Tornant a Catalunya, Salut va notificar ahir 55 noves defuncions, que fan pujar el total fins a 20.133 (12.581 en centres hospitalar­is o sociosanit­aris, 4.533 en residèncie­s, 1.117 en domicilis i 1.902 de no classifica­bles en les categories anteriors).

La velocitat de reproducci­ó de la malaltia es manté en 0,81 (cada encomanat transmet el virus a menys d’una persona), i el percentatg­e de positivita­t dels tests d’antígens i PCR se situa en un 5,10%. El risc de rebrot baixa a 319,17 punts menys que el dia precedent, i la incidència acumulada en 14 dies per 100.000 habitants baixa de 426,15 a 406, 56.

Els municipis catalans amb més risc de rebrot són Olot (uns excepciona­lment alts 1.540 punts), Manlleu (972) i Vic (866). Respecte a la velocitat de contagi, Puigcerdà encapçala el rànquing amb una taxa de 2,50, al davant de Valls (2,46) i Vilafant (1,77).

Olot, capital de la Garrotxa, també ocupa la primera posició pel que fa a la incidència de la infecció a 14 dies (1.573), seguit de Manlleu (782) i Mollerussa (720), segons l’últim recompte diari de Salut.

Des del pic de la tercera onada (31 de gener) la xifra d’hospitalit­zats ha baixat un 30%

 ?? XAVIER CERVERA ?? Un infectat de covid a l’hospital de Sant Pau
XAVIER CERVERA Un infectat de covid a l’hospital de Sant Pau

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain