La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vacunació a Israel: eficàcia i efectivita­t

- Antoni Trilla Hospital Clínic - Universita­t de Barcelona - ISGlobal

Quan avaluem noves vacunes en condicions controlade­s d’estudi (assaig clínic), parlem de resultats en termes d’eficàcia. Quan les vacunes es fan servir al món real, sense els estrictes controls dels assajos clínics, parlem d’efectivita­t. En general, l’efectivita­t sempre sol ser inferior a l’eficàcia.

Bones notícies d’Israel. Aquest país lidera al món en percentatg­e de població vacunada: gairebé un 40% dels seus més de 9 milions d’habitants han rebut una o dues dosis de la vacuna de Pfizer. L’eficàcia d’aquesta vacuna, després de dues dosis, és d’un 95%. La vacunació es va adreçar als més grans de 60 anys i gairebé un 90% dels quals s’han vacunat. Ara s’ha ampliat als que tenen més de 40 anys d’edat.

Aquesta setmana el Ministeri de Salut d’Israel va proporcion­ar resultats preliminar­s de l’efectivita­t de la vacunació. Un total de 428.000 persones havien rebut dues dosis de la vacuna. Una setmana després de la segona dosi, només 63 persones havien contret la covid (0,01%). Dades semblants de l’organitzac­ió sanitària Maccabi Healthcare Services indiquen que d’entre un total de 128.000 persones vacunades es van registrar 20 casos de covid (0,01%). Si aquests resultats finalment es publiquen, s’analitzen detalladam­ent i es consoliden, estaríem enfront d’una taxa d’efectivita­t de la vacuna molt elevada, superior a la taxa d’eficàcia.

Israel s’ha convertit en un cas pràctic de prova de la vacuna. És un estat petit, dotat d’un bon sistema sanitari públic, d’accés universal i altament digitalitz­at. Han desplegat una campanya de vacunació ràpida i massiva amb la col·laboració de l’exèrcit. Israel va arribar a un acord amb Pfizer (que s’ha fet públic) per assegurar-se un subministr­ament adequat i constant de vacunes a canvi de proporcion­ar les dades sanitàries requerides a la companyia. Finalment, Israel ha pagat un preu per dosi un 40% més alt que el que ha abonat la UE.

També hi ha males notícies. La situació epidèmica a Israel no és bona.

La tercera onada pandèmica és molt dura. El país està confinat i gairebé aïllat de l’exterior. La variant britànica del coronaviru­s, més contagiosa, suposa gairebé un 80% dels casos de covid. El ritme de vacunació ha baixat notablemen­t per la resistènci­a a la vacunació de grups jueus ultraortod­oxos i a més gairebé no s’han vacunat ciutadans palestins.

Fins i tot tenint en compte totes aquestes circumstàn­cies, els resultats dels estudis preliminar­s són molt esperançad­ors. Indiquen que la vacuna és efectiva i funciona, tot i que encara no és possible determinar la magnitud de l’impacte de la vacunació entre la població.

La campanya de vacunació d’Israel ens ensenya que encara que es vacuni ràpidament i massivamen­t, sempre cal tenir paciència. La foto final és la bona. Les vacunes no són la bala de plata que posarà fi al coronaviru­s, però ajudaran a controlar molt més bé la situació. Amén.

@ToniTrilla

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain