La Vanguardia (Català-1ª edició)

El virus arrabassa al Paral·lel els seus grans pols d’atracció

L’avinguda s’esllanguei­x per una caiguda de visitants superior a la d’altres eixos de la ciutat

- LUIS BENVENUTY / SILVIA ANGULO ÀLEX GARCIA (FOTOS)

La pandèmia ha deixat l’avinguda Paral·lel de Barcelona sense els seus grans pols d’atracció de gent. Els teatres Apolo i El Molino estan tancats i barrats. El centre comercial les Arenas tampoc funciona. Ja no pugen creueriste­s nouvinguts a la ciutat. La inactivita­t de Fira de Barcelona ha deixat l’avinguda sense milers de congressis­tes. El Paral·lel té menys encant que mai. Aquí el descens de gent caminant és més acusat que en la resta d’eixos de la ciutat. El Paral·lel és una artèria de pas, de pas en cotxe. A més, aquest vial és el gran oblidat dels últims pressupost­os municipals. A aquest pas el teatre Arnau s’acabarà de desplomar abans que els obrers arrenquin la seva rehabilita­ció. I el solar del teatre Talia és en guaret des dels anys vuitanta, en espera que l’Ajuntament acabi el procés d’expropiaci­ó per a algun dia aixecar-hi habitatges i equipament­s.

“Lamentable­ment estem acostumats a la falta d’inversions –diu Manel Tort, de l’associació de comerciant­s del Poble Sec i del Paral·lel–. Tots els veïns volem una avinguda bonica, amb restaurant­s de qualitat i teatres, amb turistes i amb gent de la resta de la ciutat, però a l’Ajuntament falta voluntat política per aconseguir-ho. A poc a poc el Paral·lel de tots es va transforma­r en el Paral·lel de ningú. L’alcalde Hereu va plantejar la gran reforma, el govern de Trias la va posar en marxa, però els comuns no van voler mai desenvolup­ar-la... Se succeeixen els processos participat­ius, els diagnòstic­s, els replanteja­ments, i les intervenci­ons es demoren. El que volem és un Paral·lel que el puguem gaudir tots! I per això són necessàrie­s inversions, tenir cura del Paral·lel, estimar-lo...”.

Perquè el virus està aguditzant uns mals que el Paral·lel arrossegav­a des de fa lustres, alimentant la

LA DESERTITZA­CIÓ El restaurant Tickets està tancat i també els teatres Apolo i El Molino

desertitza­ció, convertint-lo a poc a poc en un eix de barri, en una frontera entre el Raval, el Poble Sec i Sant Antoni en lloc d’en un punt de trobada ciutadà. Aquí, els tancaments, tant els temporals com els definitius, afecten principalm­ent aquells negocis pensats per atreure gent de la resta de la ciutat. El Tickets d’Albert Adrià espera temps millors, i també el Paddock Motard Bar, tot un referent dels aficionats al motor d’aquesta ciutat.

“És que aquí sempre hem viscut del vespre i de la nit –expliquen al Borrell, un local amb més de cent

El comerç diu que està acostumat a la falta d’atenció de l’Ajuntament

rar endavant sense el suport públic. Hi ha empresaris que aposten pel Paral·lel, per una restauraci­ó de qualitat. Però sense un pla de reforma i una implicació pública contundent­s tot es complica. El Paral·lel ja estava molt tocat, i ara més. La falta de voluntat política es reflecteix en els últims pressupost­os municipals”.

De moment, i a falta d’un projecte urbanístic que permeti remodelar els dos extrems de l’avinguda, que ara passa per una reflexió global per reformar la plaça Espanya i la perllongac­ió de la L8, l’Ajuntament de Barcelona està a punt de posar en marxa una oficina tècnica destinada a dinamitzar el comerç del vial. En aquests moments està pendent d’adjudicaci­ó. La regidora de Comerç, la socialista Montserrat Ballarín, explica que el 2018 l’Ajuntament va elaborar un diagnòstic sobre l’estat del Paral·lel. Aleshores es va arribar a la conclusió que calia potenciar la identitat cultural de l’avinguda, la seva històrica vinculació amb les arts escèniques, i també fomentar el comerç de caràcter local. A més, aquest nou diagnòstic plantejava la necessitat d’establir una governança compartida pels diferents districtes que conflueixe­n en aquest eix: Eixample, SantsMontj­uïc i Ciutat Vella. La mateixa regidora Ballarín reconeix que l’avinguda ha esdevingut finalment un punt fronterer entre ells.

La intenció municipal és destinar 240.000 euros procedents de la taxa turística a continuar treballant en aquesta dinamitzac­ió comercial. L’oficina tècnica, licitada per 76.700 euros, és el primer pas. De tota manera Ballarín adverteix que, malgrat que l’Ajuntament continuarà el camí fixat, la crisi derivada de la pandèmia obligarà a revisar algunes qüestions. La situació és ara més greu que fa un any. El virus està causant estralls als grans pilars del nou Paral·lel: comerç, restauraci­ó i cultura.

I mentre s’acaba de definir aquest pla d’impuls, el Consistori continua amb els treballs de construcci­ó del col·lector que ha d’impedir que l’avinguda i algunes zones del Raval s’inundin quan hi ha un temporal. Les obres del claveguera­m i d’urbanitzac­ió al carrer de Vilà i Vilà ja estan acabades. El projecte executiu de les obres de més envergadur­a estarà a punt a finals d’any.

El Consistori està adaptant a la pandèmia un pla de dinamitzac­ió comercial

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La imatge de la desolació. L’aspecte del teatre Apolo, tancat i guixat, il·lustra la complicada situació que travessa el Paral·lel
ÀLEX GARCIA La imatge de la desolació. L’aspecte del teatre Apolo, tancat i guixat, il·lustra la complicada situació que travessa el Paral·lel
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain