La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’odissea d’Ashley Judd al Congo

L’actriu es trenca la cama per quatre llocs i espera 55 hores a ser atesa

- ELENA CASTELLS

L’empresari i l’actriu, que estan esperant la seva primera filla en comú, s’han casat davant notari en una cerimònia íntima a Madrid. La parella ja havia segellat el seu amor el 2017 amb una cerimònia que no tenia validesa i només els faltava firmar els papers.

Abans de ser pares Boda sorpresa d’Emiliano Suárez i Carola Baleztena

Ciril, Metodi, Valentí, Nostrià, Eleucadi, Antoni, Amoni, Vidal, Zenó, Cirió, Agató, Moisès, Dionís, Pròcul, Filemó

L’actriu Ashley Judd està hospitalit­zada i recuperant-se d’una greu operació a la cama després d’haver patit un accident al Congo. L’estrella de Hollywood, de 52 anys, ha explicat el que li va passar en una transmissi­ó en viu des del seu compte d’Instagram mentre es troba a l’hospital.

Ashley estava fent una excursió divendres durant la seva estada a la República Democràtic­a del Congo. Encara sense saber com, va ensopegar amb un arbre caigut i es va trencar la cama per quatre llocs. La protagonis­ta d’El col·leccionist­a d’amants visita la selva tropical d’aquest país africà un parell de vegades a l’any per promoure accions en defensa dels bonobos, coneguts també com a ximpanzés pigmeus, una espècie en extinció.

L’actriu ha donat detalls de com es va anar complicant el seu accident en un diàleg en directe amb Nicholas Kristof, columnista de The New York Times. Els fets van passar abans de l’alba en una zona tranquil·la del bosc i Judd anava acompanyad­a per dues persones. Com que no podia caminar, ja que a més de les quatre fractures, els nervis de la cama també es van veure afectats, la intèrpret es va estirar a terra a esperar que arribés l’ajuda. Per suportar el fort dolor ha confessat que va haver d’estar mossegant un tronc. La primera ajuda va tardar cinc hores a arribar.

Ara bé, la seva desventura no va acabar aquí. A causa de la poca accessibil­itat del lloc on es trobava va haver de ser transporta­da en una hamaca cap al camí més pròxim i, des d’allà, va suportar un trasllat de cinc hores més amb motociclet­a. “Vaig sostenir la tíbia trencada amb les mans mentre conduíem”, ha revelat.

Finalment va poder abandonar la zona rural del Congo i agafar un avió que la va portar a Sud-àfrica, on finalment va ser operada en un hospital i ja s’està recuperant. “Tota l’evacuació va durar 55 hores. Gairebé perdo la cama”, ha explicat. I ha afegit: “Sé que soc afortunada i tenia els recursos per aconseguir ajuda; si aquest mateix accident li hagués passat a una persona congolesa, sense accés a atenció mèdica, cap medicament per al dolor, cap mena de servei ni opcions, el més probable és que hagués perdut la cama o hagués mort”.

Des del llit de l’hospital on es troba ingressada, Judd ha detallat que les ferides a la cama dreta tardaran un temps a guarirse. El metge especialis­ta li ha assegurat que tornarà a caminar, però que no sap quan i que no tingui pressa. “Tinc un viatge pendent, però recordo que de vegades la foscor no és tan lluny de la llum”, ha reflexiona­t esperançad­a.

L’artista visita dues vegades a l’any la selva del país africà per promoure accions en defensa dels bonobos

 ?? JORDAN STRAUSS / GTRES ?? L’actriu a la catifa vermella dels Oscars del 2018 a Los Angeles
JORDAN STRAUSS / GTRES L’actriu a la catifa vermella dels Oscars del 2018 a Los Angeles
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain