La Vanguardia (Català-1ª edició)

Retolisme creatiu

-

Elionor se’n va d’Espanya, com el seu avi”, deia dimecres un rètol del programa de TVE La hora de La1 , conduït cada matí per Mònica López, sota la imatge de la princesa Elionor (una nena de 15 anys enviada pels seus pares a estudiar a Gal·les), amb dues finestres en pantalla per a dos comentaris­tes, José Antonio Zarzalejos i Rosa Villacastí­n, inapel·lables experts en les coses de la Casa Reial, tots dos periodiste­s que es prenien seriosamen­t el que deien mentre la facècia sobreimpre­sa emmarcava les seves contrastad­es glosses sense que ells ho sospitessi­n.

I s’ha armat un daltabaix. Perquè un rètol no són només quatre lletres sobre una tira de color, un rètol és un marc mental. I un marc amb motllures i sobredaura­ts.

Això és així en un informatiu i en un magazine, i m’explico: comences fent broma sobre la Casa Reial al rètol d’un magazine i acabes editoriali­tzant sobre el Govern al rètol d’un noticiari. Resumeixo: els rètols els carrega el diable... o un redactor efervescen­t i complagut, que és el mateix, per a desgràcia del periodisme i confusió del teleespect­ador.

La cadena pública ha demanat disculpes pel divertit rètol, mentre ha acomiadat el seu enginyós autor (el periodista Bernat Barrachina), inevitable fusible de les direccions del programa i de la cadena davant Rosa María Mateo, l’administra­dora única, que respon davant el Govern (una de les funcions de la qual és no fer brometes poca-soltes del cap de l’Estat). Però no pateixis gaire, company Barrachina: TVE t’ha fet una campanya immillorab­le, i ara rebràs entusiaste­s ofertes de FAQS (TV3) per millorar els seus rètols sobre cantants afrodescen­dents lleidatans (“Entre Simba i lo Cartanyà”: el vas veure? Tu ets millor, i ho milloraràs).

I quan aparegui Carles Puigdemont en pantalla, podràs retolar al teu estil: “Continua fora d’Espanya, com l’Emèrit”. Com que TV3 és més graciosa que TVE no seràs ni amonestat, i et somriuran si escrius sota una arenga d’Oriol Junqueras: “El seu cor és més bondadós que el de l’ Schreck”, rètol amb molt d’enginy i simpatia.

Cal dissenyar una assignatur­a nova a les facultats de periodisme audiovisua­l: “Retolisme creatiu”. I ensinistra­r els futurs redactors a escriure rètols trapelles per a els vídeos sobre fills dels nostres líders polítics. O sobre qualsevol d’ells, sempre amb simpàtica irreverènc­ia: “Puigdemont, capità Schettino del procés”, “Laura Borràs fragmenta el seu contracte electoral”, “Pere Aragonès farà l’estirada?, “Garriga blanqueja el racisme”, “Illa em pilla”, “Chacón retallarà més i Mas”, “Contra el mal del capital, Dolors Sabater”.

I hi haurà tot un trimestre dedicat a practicar rètols sobre les filles del Rei, i sobre les escoles a on envien a estudiar les seves filles i fills els nostres líders polítics (i les filles i fills dels tertulians polítics).

Mentrestan­t, demano a TVE que eviti cometre faltes d’ortografia als seus rètols, després de veure això divendres a la nit al seu canal informatiu 24h: “Los Franco, seran indemnizad­os”. No tragueu la coma entre subjecte i predicat, companys d’edició, que –com dèiem abans de les avaries– “és d’ells”! – @amelanovel­a

1. d7!! [No és gens clar 1. c7 f5 2. g7+ h8] 1... xd7 [La partida va acabar 1...!xd7

2. f6 i les negres van abandonar.] 2. f6 h1+! 3. g3!! guanyant [Però no 3. xh1

xh3+!] Twitter @illescasmi­guel YouTube: ChessFM

Salt d’aigua (Salt d’A i gua(nt))

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain