La Vanguardia (Català-1ª edició)

Religió i programes polítics

La laïcitat i l’escola concertada divideixen els partits

- REDACCIÓ

Hi ha qüestions en què és difícil trobar diferèncie­s entre els partits polítics. No cal ni dir que el tema religiós no apareix en els grans debats, i amb prou feines als seus programes. Partits com el PP o Ciutadans gairebé no en parlen, tot i que el seu electorat es defineix majoritàri­ament com a catòlic i cal donar per descomptad­es algunes idees. I els que se situen més a l’esquerra fan insistènci­a en propostes laiques, però passen per alt temes com les immatricul­acions, l’eutanàsia o els suposats avantatges fiscals de l’Església que han denunciat altres cops.

Vox. Només ha publicat un decàleg electoral sense cap referència a la religió. Això sí, volen “tancar les mesquites fonamental­istes i expulsar els imams que propaguin l’integrisme”.

Partit Popular. Proposen “millorar” els concerts educatius per “igualar el finançamen­t amb la mitjana de l’escola pública”. I volen evitar que es doni un ús polític als centres de culte.

Ciutadans. També a favor de renovar els concerts vigents i garantir-ne la gratuïtat. Expressa preocupaci­ó per les cèl·lules o elements terroriste­s, “especialme­nt els d’inspiració pseudoreli­giosa”.

PDECat. Vol “garantir el dret de les famílies al fet que els seus fills rebin la classe de religió arreu”. I considera l’escola concertada “un tresor a preservar”.

Junts. Defineix Catalunya com un “país multirelig­iós”. Proposa un pacte amb les entitats religioses per regular la llibertat de culte i crear una comissió al Parlament per a la diversitat i la llibertat religiosa. Vol adequar els cementiris a la diversitat religiosa i garantir el coneixemen­t del fet religiós.

ERC. Planteja una “república laica, amb llibertat de creences i conviccion­s”. Vol “promoure la laïcitat com a garantia de llibertat de consciènci­a i de creences i afavorir el diàleg interrelig­iós i el coneixemen­t de les diferents tradicions religioses”.

PSC. Proposa un pacte nacional per la laïcitat, una llei de Llibertat de Consciènci­a, suprimir la referència a l’Església catòlica a la Constituci­ó i denunciar els acords amb el Vaticà. Vol garantir que la formació en alguna tradició religiosa es faci fora de l’horari lectiu. Promou que els actes institucio­nals de la Generalita­t siguin aconfessio­nals i es retirin els símbols religiosos en edificis públics. Salvador Illa ha rebut un manifest de suport de 150 catòlics.

En Comú Podem. Aposta per un Estat laic i una llei de laïcitat. També per eliminar la simbologia religiosa d’actes i edificis públics i suprimir la retransmis­sió del culte religiós als mitjans de comunicaci­ó públics. Afirmen que els representa­nts del Govern no assistiran, com a tals, a actes de culte o festes confession­als. Demanen treure la religió del currículum i de l’expedient acadèmic.

CUP. Demana “deixar d’impartir la religió catòlica en qualsevol centre públic i concertat”. Acusen “l’escola concertada (sovint religiosa)” de ser responsabl­e de l’augment de segregació escolar.

D’altra banda, diverses entitats dels jesuïtes catalans han adreçat un escrit als partits per demanar mesures urgents, com ara enfortir la protecció social, aturar els desnonamen­ts, facilitar la inserció laboral dels migrants o donar residència i feina als joves extutelats.

Fundació Escola Cristiana ha analitzat les propostes i conclou que PP, Cs, PDeCAT i Junts estan a favor del dret a l’educació i l’escola concertada; CUP i ECP proposen abolir els concerts i ERC i PSC, en posició intermèdia, volen millorar-ne el finançamen­t.

L’assignatur­a de religió és un dels cavalls de batalla i no es diu res sobre les immatricul­acions

 ?? JOSÉ IRÚN / ACN ?? Els caps de llista dels partits polítics abans del darrer debat electoral per televisió de dijous
JOSÉ IRÚN / ACN Els caps de llista dels partits polítics abans del darrer debat electoral per televisió de dijous

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain