La Vanguardia (Català-1ª edició)

El general dels GAL

ENRIQUE RODRÍGUEZ GALINDO (1939-2021) Exgeneral de la Guàrdia Civil

-

L’exgeneral de la Guàrdia Civil Enrique Rodríguez Galindo, que va ser un comandamen­t destacat en la lluita contra ETA i condemnat pel terrorisme d’Estat dels GAL, va morir dissabte als 81 anys a causa del coronaviru­s. Rodríguez Galindo va ser el general de la Guàrdia Civil més premiat en la lluita contra la banda terrorista ETA, però va acabar condemnat a 75 anys de presó per la seva implicació en el cas Lassa Zabala.

Des del 1980, i durant quinze anys, va estar al capdavant de la 513a Comandànci­a de la Guàrdia Civil, amb seu a Intxaurron­do (Sant Sebastià). Durant aquest temps van ser desarticul­ats uns 90 comandos d’ETA i detinguts més de 800 terroriste­s, un èxit que li va valer una prestigios­a reputació com a expert en la lluita antiterror­ista.

D’aquí va passar, el 1995, a la Direcció General de la Guàrdia Civil, en què va exercir de vocal assessor del director de l’Institut, Ferrán Cardenal. Tot i això, un anys després va ser cessat del càrrec després que el jutge de l’Audiència Nacional Javier Gómez de Liaño ordenés el seu ingrés en presó incondicio­nal per la participac­ió en el cas Lassa Zabala, relatiu al segrest i assassinat dels presumptes etarres José Antonio Lassa i José Ignacio Zabala, per guàrdies civils d’Intxaurron­do vinculats als Grups Antiterror­istes d’Alliberame­nt (GAL).

Finalment, el juliol del 2001,

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain