La Vanguardia (Català-1ª edició)

Digue’m quina música escoltes

- Ignacio Orovio

Pot semblar una paradoxa, però escoltar una cançó ensucrada, melosa i antiga com April come she will, de Simon & Garfunkel, o el tema Freddie Freeloader, de Miles Davis, indiquen uns gustos musicals oberts; la primera va ser escrita per Paul Simon el 1964, fa ni més ni menys que 57 anys, i la segona encara és més vella, del 1959.

Però un ambiciós estudi publicat fa poc a la revista Social Psychologi­cal and Personalit­y Science revela que aquestes dues composicio­ns són escoltades entre els que van ser definits com a “oberts a noves experiènci­es musicals”.

L’estudi, elaborat per quatre enginyers de machine learning de Spotify i Google i tres analistes de big data, fixa una relació directa entre els trets de la personalit­at i els gustos musicals.

La investigac­ió va consistir a analitzar les escoltes de 5.808 usuaris de Spotify durant tres mesos. 17,6 milions de cançons i 662.000 hores de música. Sobre la base de les teories de la interacció, el big data va disseccion­ar 211 mètriques d’estat d’ànim, edat, sexe i usos de la música i els va vincular amb cinc grans trets de la personalit­at, com ara el nivell de tolerància, la consciènci­a, l’extraversi­ó, l’afabilitat i l’estabilita­t emocional. L’estudi també va fixar un vincle entre el blues o la música més malenconio­sa (amb els exemples de Take care, de Drake, o Karma police, de Radiohead) amb els que es consideren poc estables emocionalm­ent. Els proclius al death metal o altres estils, diguem-ne, agressius (citen Boss, del raper Lil Pump, o Last resort , de Papa Roach), tendeixen a ser menys benèvols amb si mateixos, al contrari, en canvi, dels que

Els introverti­ts tendeixen a escoltar sencer el catàleg dels artistes que els agraden, revela un estudi de Spotify

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain