La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quin guionista de còmic té les cendres impreses en una historieta?

-

El nord-americà Mark Gruenwald (1953-1996) és un dels noms de referència de la factoria de superheroi­s de Marvel, on va treballar des del 1978 fins a la seva mort. Per bé que menys conegut que altres companys de generació, com ara Frank Miller, Alan Moore o Grant Morrison, la seva obra resulta essencial, ja que els personatge­s van introduir de manera precursora, ja als anys vuitanta, innovacion­s destacades en el gènere, com ara la cara fosca de l’heroi, i en van ampliar el públic cap als lectors adults.

El 1982 va passar a responsabi­litzar-se com a editor de sèries com els Venjadors, Capità Amèrica, Iron Man, Thor, Spider Woman... Va ser dibuixant uns anys però, sobretot, es va ocupar, entre el 1985 i el 1995, dels guions de Capità Amèrica –en què va crear brivalls memorables– i dels del pacifista Quàsar entre el 1989 i el 1994.

La dècada dels vuitanta va ser la de la coronació de Marvel al cim del gènere, i Gruenwald n’és un nom clau. Nomenat editor executiu de Marvel el 1987, es va sentir orgullós especialme­nt de la seva feina de guionista a Esquadró Suprem durant els anys vuitanta, en què, amb els dibuixos de Bob Hall i Paul Ryan, va fer un salt de maduresa i va introduir temes politicomo­rals i d’altres com la depressió, la malaltia i la mort.

Als còmics de Thor, l’Autoritat de Variació del Temps, creada pel guionista Walt Simonson, li ret homenatge, atès que els mandataris

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain