La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Spain is different’: de Fraga a l’Airbnb

Ana Penyas, premi Nacional de Còmic, publica ‘Todo bajo el sol’, sis dècades de turisme a través de la costa valenciana

- JUSTO BARRANCO

Va guanyar el Premi Nacional de Còmic el 2018 amb una novel·la gràfica sobre la generació de les seves àvies, aquelles dones que sempre van ser secundàrie­s de les vides d’altres. Es titulava Estamos todas bien (Salamandra) i va aconseguir una rastellera de reconeixem­ents. Abans havia il·lustrat En transición (Barlin libros), que narrava la Transició espanyola des de les lluites veïnals i ciutadanes. I ara la dibuixant Ana Penyas (València, 1987) torna a indagar en la memòria històrica del nostre país a través dels 60 anys d’història del turisme massiu. Des de l’Spain is different de Fraga als barris gentrifica­ts i l’Airbnb. És Todo bajo el sol (Salamandra), un lluminós document gràfic del qual a més en sortirà una exposició.

Todo bajo el sol recorre la història d’un paisatge i de tres generacion­s d’una família des de l’horta valenciana i el turisme dels seixanta al món actual. Tot i que abans d’entrar en la història de la família, el llibre arrenca amb pàgines d’una curiosa guia dibuixada per Máximo el 1964 titulada España es para usted i que inclou referèncie­s als “25 anys de pau” del país i que subratlla que “als espanyols, ja veu vostè, ens acostumen a caure bé els estrangers”. Després Penyas continua amb vinyetes sobre un documental suec del 1967 que entrevista turistes a punt d’embarcar cap a les Canàries: “–Coneix vostè Franco? –No. –Què pensa del seu règim? –No parlo de política quan estic de vacances”, contesta un interrogat. A partir d’aquest marc, l’autora traça l’evolució d’una família i d’un espai en què no paren d’aixecar-se grans edificis i arribar turistes i on va desapareix­ent el camp i, més tard, els mateixos habitants del lloc.

Penyas admet que el seu interès per explorar la història recent del país té un component familiar, amb uns pares molt militants durant la Transició , però que ha anat explorant cronològic­ament el que va passar des de la postguerra més immediata fins ara perquè “necessitav­a comprendre la història”. A això se li va afegir que el tema del turisme “era omnipresen­t en l’opinió pública, fins a arribar a la turismofòb­ia”, i va néixer Todo bajo el sol “amb la voluntat de no quedar-me en un instant de present”.

I en aquest sentit, apunta, “als anys seixanta comença tot”. Ja abans, reconeix, hi havia una romantitza­ció d’Espanya: “A començamen­ts del segle XX venien les classes més adinerades d’altres llocs d’Europa. Era un lloc exòtic, hi havia la idea que al Pirineu començava l’Àfrica”. Després, afegeix, “amb l’aturada que va suposar la dictadura el país representa­va anar-te’n lluny sense anar-te’n lluny, fer-ho amb seguretat. Era com ho venien. El franquisme hi veia un instrument amb el qual impulsar l’economia. I tot i que tenim la imatge col·lectiva que el turisme va ser un cop per al règim, és just al contrari, va ser un alè. Malgrat les contradicc­ions que suposava, l’impulsava. Es va crear el Ministeri de Turisme, Fraga, l’Spain is different, les sueques, la pel·lícula El turismo es un gran invento...”.

Pel còmic passa, diu, la generació de pares que van del poble a la ciutat, que volen comprar una casa i desitgen una segona residència, i després la seva pròpia generació. “Vaig viure l’època del boom immobiliar­i d’adolescent i tot el fracàs escolar dels nois anant a l’obra a treballar. I les feines als llocs d’estiueig: quantes persones en aquest país han treballat de cambrer o cambrera, és una experiènci­a iniciàtica”, somriu. I subratlla que va començar pel turisme però això la va portar a la bombolla immobiliàr­ia, “al maó, impossible no unir-los”.

A la seva novel·la gràfica hi ha rostres picassians, plans mironians, imatges que recorden a l’Equipo Crónica... involuntàr­iament. “El que sí que vaig fer va ser mirar fotografie­s sobre el tema. Txema Salvans, Ricardo Cases, sobre la costa mediterràn­ia, la seva degradació i

“Tenim la imatge que el turisme va suposar un cop per al franquisme però en realitat va ser un alè”, diu l’autora

el món popular entorn d’això. També Ramon Masats o Joaquín Collado. I a l’obra hi ha molts personatge­s trets de les seves fotos. Treballo amb la transferèn­cia fotogràfic­a, a la vinyeta es transferei­x només el que pressiono amb el llapis en la fotografia. Agafo un rostre i transferei­xo els ulls i les altres coses les dibuixo. Per això queda una barreja una mica inquietant”, explica.

Inquietant com pensar el futur del turisme perquè, adverteix “unit a la lògica del capital, la idea de turisme sostenible sembla impossible, sempre en voldrà més”. “Ara mateix és un gran problema ambiental, social i econòmic, part que l’economia estigui pitjor ara es deu que tot ho jugàvem al turisme. A l’inici va poder ajudar però, ara, per a qui és? Per a la gent de les ciutats, no”. Malgrat això, admet que parla des d’un lloc contradict­ori perquè avui tots som turistes.

I conclou que sobre l’eslògan de Fraga Spain is different, “en el turisme potser sí que som diferents perquè l’hem portat a una altra lliga. Marca Espanya en aquest aspecte, n’hi ha, i exportada”.

 ?? ANA PENYAS ?? Una de les pàgines de Todo bajo el sol, la nova novel·la gràfica d’Ana Penyas
ANA PENYAS Una de les pàgines de Todo bajo el sol, la nova novel·la gràfica d’Ana Penyas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain