La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dia de l’entrenador

- LA PRÒRROGA

Joan Josep Pallàs

Ahir va ser el dia mundial de la ràdio i avui ho serà el dels enamorats. Hi ha tants dies especials que no queden places lliures al calendari. Dia mundial sense cotxes i dia mundial sense tabac. Dia del pare, dia de l’esquerrà (per quan el dia del pare esquerrà?), dia del solter, dia del mariachi (no és broma), dia de la preservaci­ó de la capa d’ozó, dia mundial de la mandra (informació de servei per si us interessa: cau a l’agost) i dia del que faci falta. N’hi ha més oficiosos que oficials. Proposo el dia de l’entrenador. Pateixen i es parla poc d’ells, sobretot per bé. Se’ls critica facin el que facin perquè sentim que ho faríem millor que ells, tot i que sapiguem en el fons que és una mentida de primer nivell, que ni estem preparats ni tenim la miqueta de carisma que es necessita per fer-ho. Però tots portem, segons la saviesa popular, un entrenador dins, què hi farem. Ahir no els va anar gens malament a tres entrenador­s que treballen per al FC Barcelona. Elogiem-los. Dia mundial de l’afalac a l’entrenador. Dies pitjors s’han inventat. Dia mundial de saltar als bassals. Ja acabo.

Lluís Cortés. Nascut a Balaguer fa 34 anys. La seva família produeix una cervesa artesana anomenada La Balaguerin­a però a ell se’l coneix (és un dir, passeja pel carrer i el paren poc, menys del que mereix) per la seva espectacul­ar feina en el futbol femení blaugrana. Ho està fent tan bé que corre el risc que parlin d’ell només quan el seu equip ensopega, perquè comença a guanyar sempre. “És molt difícil el que estem fent, el dia que no fas un gol en el minut 5 sembla que el Barça no està fi. No tots els partits farem totes les que tenim”. Això va dir ahir després de proclamar-se campió de Copa com demanant perdó, després de guanyar 3-0 al Logronyo. La seva obra ja comença a ser notòria. Va substituir a mitja temporada Fran Sánchez i en any i mig ha imprès en les seves jugadores dos conceptes que costen molt: el gen guanyador i un futbol tan acadèmic i respectuós amb el mètode que potser el situa com el més purista dels entrenador­s de la casa. El seu poder en el futbol espanyol ja és hegemònic.

Saras Jasikevici­us és la prova del poder transforma­dor de la figura d’un bon entrenador. Pesat, exigent i amb una personalit­at expansiva, patir-lo de prop potser és un malson però vist de lluny un té la sensació que tot millora al seu voltant, els jugadors i l’equip. Líder de l’Eurolliga, privilegi que la secció de bàsquet trobava a faltar fa anys, ahir es va classifica­r per a la final de Copa després de superar folgadamen­t el Baskonia. Si guanya el Madrid s’apuntarà un primer títol.

Anem amb Koeman. En una temporada propícia per al pànic s’està comportant amb una valentia i una fermesa imprescind­ibles per avançar. Té dies millors i pitjors però s’imposa la sensació que els jugadors corren i el segueixen i el seu missatge als futboliste­s del planter del club (importantí­ssim) és que si el convencen no li tremola el pols i els posa.

Dia internacio­nal de l’elogi insòlit i irrepetibl­e: Josep Maria Bartomeu els va fitxar tots tres.

Lluís Cortés lidera un equip hegemònic, Jasikevici­us fa olor de títol i Koeman es consolida

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Koeman protesta a Figueroa Vázquez pel gol anul·lat a Messi
MANÉ ESPINOSA Koeman protesta a Figueroa Vázquez pel gol anul·lat a Messi
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain