La Vanguardia (Català-1ª edició)

Balears tem la repetició d’una aturada catastròfi­ca

El sector representa un 80% de l’activitat de la comunitat

- NEKANE DOMBLÁS Palma

Les zones turístique­s de Mallorca, Menorca, Eivissa o Formentera han estat sempre a l’hivern un decorat propici per al rodatge d’una pel·lícula de catàstrofe­s, amb els carrers deserts, bars i botigues tancades i el temps aturat a un etern i fictici estiu, amb aparadors de banyadors i tovalloles amb dibuixos de palmeres tropicals. Aquest hivern, també, però el problema per a les illes és que aquell decorat s’ha convertit en realitat, no només en les zones turístique­s, sinó al centre de les ciutats.

Palma és una ciutat deserta. Fa setmanes que els principals carrers turístics del centre pateixen un degoteig permanent de tancament de comerços, i els bars i restaurant­s estan amb les persianes abaixades des de fa més d’un mes.

No hi ha turistes i amb els residents de les illes, 1,2 milions d’habitants, no n’hi ha prou per mantenir negocis pensats per donar serveis a 13,6 milions més de clients, que són els que van arribar a les illes el 2019. L’any passat van aterrar als diferents aeroports de l’arxipèlag 1,7 milions de turistes, una desfeta en tota regla per a una comunitat que depèn en un 80% d’aquest sector. La traducció econòmica va ser la següent: si els turistes van deixar el 2019 un total de 14.878 milions d’euros, el 2020 van deixar la propina: 1.837 milions.

Les conseqüènc­ies estan sent dramàtique­s en termes d’ocupació, amb un augment de l’atur d’un 37,9% i milers de treballado­rs vivint amb la respiració assistida dels ERTO, però el temor que s’està estenent al sector turístic és que la catàstrofe es pugui repetir aquest any. Hi ha terror a l’abisme d’una temporada sobre la qual és impossible fer previsions, però hi ha coincidènc­ia en una qüestió: les Balears no sobreviura­n a un segon any d’apagada turística.

Aquests dies de febrer haurien d’estar sent frenètics als hotels de les Balears per anar preparant l’inici de la temporada, que extraofici­alment arrenca per Setmana Santa. Aquest any l’únic que s’ha preparat han estat les lones amb les paraules “SOS Turisme”, que molts hotelers van penjar divendres a les façanes dels seus establimen­ts.

María José Aguiló, vice-presidenta executiva de la Federació Hotelera de Mallorca, creu que aquesta campanya ha de ser un toc d’alerta perquè les administra­cions reaccionin i aprovin un pla de rescat per al sector. Entre les reivindica­cions d’aquest moviment hi ha, a més, que s’agiliti la vacunació per garantir la mobilitat segura entre els països de la Unió Europea. Demanen que s’eliminin càrregues fiscals i asseguren que toca fer “cirurgia” per centrar molt bé les accions i evitar concursos de creditors que ja sobrevolen l’economia balear.

Els hotelers apressen que s’acceleri el procés de vacunació. Donen per perduda la Setmana Santa, perquè el mercat turístic balear depèn del que passi al Regne Unit i Alemanya, però esperen poder començar a obrir a partir del juny. Passi el que passi, sí que està clar que serà una nova temporada d’improvisac­ió: ara mateix no hi ha manera de saber quants dels seus 840 associats tenen previst començar a obrir en espera de com evolucioni la pandèmia a les illes i, sobretot, als mercats emissors.

El conseller de Model Econòmic i Turisme, Iago Negueruela, coincideix que en aquests moments és impossible fer previsions atesa la situació d’Alemanya i el Regne Unit, però creu que el procés de vacunació serà clau per aconseguir que hi hagi temporada turística. Negueruela llança una proposta singular, sobre la qual treballa el Govern de Francina Armengol: reclama que, un cop vacunats els sectors prioritari­s i de risc, quan arribi la vacunació massiva de la població, els territoris turístics rebin proporcion­alment un nombre més elevat de dosis per immunitzar els sectors que estan en contacte directe amb el turisme.

URGÈNCIA Les empreses alerten que les illes no sobreviura­n un altre any sense negoci

ESPERANÇA Demanen que s’acceleri el procés de vacunació per a una mobilitat segura

 ?? NEKANE DOMBLÁS ?? Comerços tancats al centre de Palma
NEKANE DOMBLÁS Comerços tancats al centre de Palma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain