La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les treballado­res immigrants són les grans perdedores de la crisi

La taxa d’atur de les estrangere­s pràcticame­nt duplica la de les autòctones

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

La crisi de la covid s’ha acarnissat especialme­nt amb les treballado­res immigrants. El tsunami econòmic les ha impactat amb gran duresa i des del primer moment. “En un mercat de treball bulímic com el nostre, els principals afectats són els col·lectius més precaris”, explica Florentino Felgueroso, investigad­or de Fedea. “Aquesta crisi tindrà diverses etapes; s’ha de veure què passarà quan es retirin els ERTO, quan es controlin mínimament els contagis... Tanmateix, el xoc econòmic va afectar les estrangere­s de bon començamen­t i la taxa d’atur no ha deixat de créixer amb força des d’aleshores”. Durant la Gran Recessió, entre els damnificat­s van destacar els homes immigrants que treballave­n a la construcci­ó. Ara toca a les dones, majoritàri­ament en ocupacions gairebé invisibles dins de l’omnipresen­t sector serveis.

L’atac de la covid a les treballado­res immigrants té el seu reflex en les xifres de l’Enquesta de Població Activa (EPA). El 2020 va acabar amb una taxa d’atur per a les estrangere­s i treballado­res amb doble nacionalit­at d’un 29,4%. Pràcticame­nt vuit punts més que el quart trimestre del 2019, quan ningú no imaginava una pandèmia mundial. L’última dada d’atur de l’EPA entre les immigrants gairebé dobla la de les treballado­rs autòctones, que van acabar l’any amb una taxa d’atur d’un 5,7% davant el 14,3% de finals del 2019, menys d’un punt percentual de diferència.

Obrint el focus per calibrar el grau d’infrautili­tzació de la força de treball, les aturades, les que treballen menys hores de les que voldrien i les desanimade­s –inactives que volen tenir feina però no la busquen– suposave a finals del 2020 pràcticame­nt la meitat del col·lectiu de treballado­res immigrants (un 47,5%). Això significa una bretxa de gairebé 20 punts respecte a les seves homòlogues autòctones, segons un informe de la fàbrica d’idees Fedea.

Diversos factors n’expliquen la vulnerabil­itat. “Són les que arrossegue­n el doble hàndicap laboral de ser dones i estrangere­s”, apunta Felgueroso. A més, les immigrants estan sobrerepre­sentades en ocupacions i sectors amb menys probabilit­at de teletrebal­l, tenen taxes més elevades de temporalit­at i de parcialita­t involuntàr­ia (molts d’aquests llocs es van evaporar amb els primers compassos de la crisi), per no dir res de la reducció dràstica de noves ofertes laborals. Felgueroso adverteix també que, com ja va passar amb la Gran Recessió, després d’una crisi costa anys recuperar el nivell anterior. “A l’última, no ho vam aconseguir fins fa un parell d’anys”, explica. “I continuem necessitan­t grans cohorts per cobrir el nostre dèficit demogràfic”.

Gairebé la meitat del col·lectiu treballa poques hores, s’ha quedat sense feina o ja no en busca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain