La Vanguardia (Català-1ª edició)

La banca ha de continuar sent part de la solució per a la sortida de la crisi

- ENRIC TINTORÉ

La banca ha estat part de la solució per frenar el primer impacte de la crisi provocada per la pandèmia de la covid i ho ha de continuar sent, a partir d’ara, per acompanyar les empreses i famílies en la transició cap a la recuperaci­ó. Aquesta ha estat la conclusió dels Diàlegs de Futur Banc Sabadell amb La Vanguardia que han tingut lloc aquesta setmana.

A diferència de la crisi anterior, en aquesta ocasió la profunda recessió provocada per la pandèmia de la covid ha trobat un sistema bancari espanyol ben capitalitz­at, amb un sanejament molt rellevant del balanç d’actius i amb uns índexs de mora molt baixos. “Aquesta situació ha permès a la banca poder treballar de manera més col·laborativa amb el Govern central, les empreses i les famílies per facilitar la gestió dels ajuts públics, gestionant els crèdits ICO, concedint moratòries en el pagament dels préstecs i hipoteques, i també facilitant finançamen­t addicional”, va afirmar Enric Rovira, director general adjunt i director territoria­l de Catalunya de Banc Sabadell, que va exercir d’amfitrió dels Diàlegs juntament amb Pere Guardiola, director general de Godó Strategies.

Va afegir que tots aquests ajuts han permès contenir el primer impacte de la crisi amb importants injeccions de liquiditat, però va dir que ara es necessiten noves actuacions a mitjà termini, tant del Govern central com de la mateixa banca, per acompanyar el procés de recuperaci­ó. En aquest sentit, va assenyalar que s’haurien de complement­ar amb ajuts directes a les famílies més vulnerable­s, als autònoms i a les petites i mitjanes empreses, com ja ha començat a estudiar el Govern espanyol, així com aportacion­s de capital per donar sostenibil­itat a empreses.

“Si els empleats han rebut ajuts directes a través dels ERTO, igualment els haurien de rebre els autònoms i els petits empresaris –va afegir Enric Rovira–. Hem d’aconseguir entre tots que els empresaris no llancin la tovallola, tanquin o presentin concurs de creditors. Convèncer la gent perquè aguanti, en la confiança que tot tornarà a la normalitat, és fonamental per a l’economia del país. Per això els ajuts directes són absolutame­nt necessaris. Els mesos que venen són clau”.

La banca, en qualsevol cas, mantindrà la concessió de crèdits com a prioritat, entre altres coses, perquè és el seu negoci, sobretot en aquests moments de tipus baixos, i perquè les regulacion­s del BCE l’estimulen a través dels seus fons de finançamen­t. “Si la gent vol invertir, la banca hi és per ajudar-la”, va afegir Enric Rovira.

Va destacar també que l’economia espanyola té una gran oportunita­t de progrés a través de la transforma­ció cap a una societat més sostenible, verda i digital. “Els fons europeus de recuperaci­ó seran d’una enorme ajuda en aquest sentit –va dir– però les empreses i els ciutadans ens ho hem de creure de debò i actuar en conseqüènc­ia”. Va afegir que la banca també pot exercir una funció clau en la gestió i canalitzac­ió dels fons.

Anna Olsina, experta en economia, finances i transforma­ció, va coincidir que la banca en aquesta crisi ha estat part de la solució i ho ha de continuar sent. La liquiditat injectada pel BCE, les garanties del Govern central i la flexibilit­at dels requerimen­ts obligatori­s han permès que el sistema bancari garantís l’activitat econòmica. Però va advertir que la banca ha de continuar garantint la seva solvència i eficiència, malgrat la contínua caiguda de marges i la potencial morositat. Per fer-ho, ha de continuar la transforma­ció digital, interna i amb associacio­ns amb els nous players, i replanteja­r-se, segons resultats, el repartimen­t de dividends. Va defensar, així mateix, la continuïta­t de la col·laboració entre la banca i el sector públic perquè ha funcionat molt bé.

“La banca –va dir també– té prou mitjans d’anàlisi de risc per col·laborar amb l’Administra­ció i diferencia­r les empreses viables de les zombis a l’hora de donar crèdits, ajuts o moratòries”.

Per Jordi Alberich, vicepresid­ent de l’Institut d’Estudis Estratègic­s de

Foment del Treball la banca és condició necessària però no suficient per superar la crisi. “Ha contribuït a parar el primer cop i en la nova etapa també ha de tenir un paper fonamental. Però, per damunt de tot, el que hem de demanar a la banca és que continuï sent solvent, ja que en cas contrari tots tindrem un problema

Per concedir els ajuts directes l’anàlisi de risc de la banca és clau per diferencia­r entre empreses viables i ‘zombis’

seriós”. Va assenyalar que ara, en aquesta segona etapa, cal passar del crèdit als ajuts directes, tal com ha reclamat Foment del Treball per salvar el teixit productiu. “Però caldrà pensar molt bé –va afegir– com s’instrument­alitza el nou pla d’ajuts perquè sigui eficaç”.

Segons l’opinió de Roser Gomila, directora financera (CFO) de Reig Jofre, la banca és fonamental per ajudar en el procés de recuperaci­ó i transforma­ció de l’economia que s’inicia a partir d’ara. Va reconèixer que, com a empresa, la banca els ha donat tranquil·litat per continuar el dia a dia, en els moments més durs de la pandèmia, i els ha donat suport en els seus plans de llarg termini en la confiança que la crisi se superarà. “La banca i l’Executiu –va dir– han de col·laborar per reforçar el teixit industrial”.

Miguel Vicente, president de Barcelona Tech City, va dir que la transforma­ció digital ha de capitaneja­r el nou model productiu. Va coincidir amb els altres participan­ts que la banca ha tingut un paper clau per fer arribar els ajuts del Govern espanyol a les empreses, especialme­nt les petites i mitjanes, i que aquesta col·laboració ha d’augmentar amb la gestió dels fons europeus, ja que hi ha molt desconcert.

També va apuntar Miguel Vicente que el futur de la banca demana més desenvolup­ament de la innovació, tant interna com oberta. En aquest sentit, des de Barcelona Tech City, es va oferir a impulsar una col·laboració més important de l’ecosistema fintech català amb la banca.

 ??  ?? A diferència de la crisi anterior, en aquesta ocasió la banca està més ben capitalitz­ada
A diferència de la crisi anterior, en aquesta ocasió la banca està més ben capitalitz­ada
 ?? LUIS TATO ??
LUIS TATO
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain