La Vanguardia (Català-1ª edició)

El grup hoteler Selenta demanarà a la SEPI un préstec a molt llarg termini

La companyia ultima la sol·licitud dels fons, que seran d’uns 50 milions d’euros

- LALO AGUSTINA

El grup hoteler Selenta, amb seu a Barcelona, ha sol·licitat finançamen­t a molt llarg termini a la Societat Estatal de Participac­ions Industrial­s (SEPI) –l’entitat gestora del Fons de Suport a la Solvència d’Empreses Estratègiq­ues, dotat amb 10.000 milions– per provar de superar la dificilíss­ima situació creada per la pandèmia i les restriccio­ns al turisme i els viatges de negocis. En concret, la companyia que presideix Jordi Mestre requerirà al voltant de 50 milions d’euros, repartits entre deute sènior a vuit anys i un préstec participat­iu, amb el doble objectiu de cobrir les seves necessitat­s de caixa per un temps raonable i, alhora, enfortir el seu balanç. Els préstecs participat­ius, tot i que només passen a ser capital si no es poden tornar, tenen l’avantatge que computen com a fons propis a efectes comptables.

El recurs a la SEPI de Selenta és una conseqüènc­ia directa de la pandèmia. El 2019, abans de l’arribada del virus, la cadena hotelera va facturar 152 milions, amb un creixement dels ingressos d’un 8% sobre l’any anterior, i res no feia pensar el

Fa unes setmanes, la cadena va anunciar la venda de l’hotel Nobu per uns 80 milions d’euros

que s’acostava. De fet, el grup acabava de fer una inversió de 60 milions per remodelar completame­nt l’hotel Sofía de Barcelona, el seu vaixell insígnia, i a la vegada tenia en curs una renovació integral del Nobu, un altre dels seus grans referents urbans de Barcelona.

El 2020 ho va arrasar tot i Selenta, amb uns ingressos que provenien en un 70% dels visitants internacio­nals, va veure com el seu negoci es desplomava. Durant gairebé tot l’any no hi va haver ni turisme ni quasi viatges de negocis. Amb la facturació enfonsada, i un deute pròxim als 200 milions d’euros, Selenta va aplicar les mesures d’emergència que han dut a terme totes les empreses del sector. I també va recórrer a altres d’extraordin­àries, com la venda d’actius.

El gener passat, la cadena va anunciar la venda de l’hotel Nobu a la gestora de fons ASG Iberia per uns 80 milions d’euros. Tot i això, la falta de visibilita­t sobre un període raonable de recuperaci­ó de l’ocupació –amb la tornada a una certa normalitat, en el millor dels casos, a partir de l’estiu– ha portat la cadena a aprofitar l’oportunita­t del fons de solvència de la SEPI per blindar-se davant l’incert 2021.

“Els bancs ajuden amb la gestió del seu crèdit viu, però estan molt preocupats per la gestió de la caixa i no posen diners nous; en aquest context, els hotelers només poden recórrer als fons oportunist­es o buscar alternativ­es com la de la SEPI”, expliquen fonts del sector. Selenta té mitja dotzena d’establimen­ts hotelers i complexos turístics a Barcelona, València, Marbella i les illes Canàries. Els actius són de primeríssi­ma qualitat i, a més, estan molt ben conservats. Però no hi ha negoci. Gens. En paral·lel a l’operació amb la SEPI, que tardarà encara unes quantes setmanes a cristal·litzar, la companyia busca solucions amb les entitats financeres per renegociar el seu deute.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Jordi Mestre, president de Selenta
XAVIER CERVERA Jordi Mestre, president de Selenta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain