La Vanguardia (Català-1ª edició)

Esquerra té la clau

- Jordi Juan Director

L’independen­tisme ha tornat a guanyar les eleccions catalanes de manera inapel·lable, encara més clara que en les anteriors del 2017. Els 70 diputats independen­tistes ja són 74 i han aconseguit superar per primera vegada el 50% dels vots. Però hi ha hagut dos canvis significat­ius respecte als comicis anteriors: el PSC ha substituït Ciutadans com a força més votada i ERC s’ha situat per sobre de Junts, encara que només sigui per un escó. Els republican­s semblen més a prop que mai d’assolir el seu somni de presidir la Generalita­t i en vista del discurs d’ahir dels seus dos líders, Oriol Junqueras i Pere Aragonès, no dubtaran un minut a emparar-se en la resta de les forces independen­tistes. La clau de què tant presumia el seu predecesso­r a ERC Josep Lluís Carod-Rovira ara sí que la tenen per governar amb els independen­tistes o buscar l’alternativ­a d’un tripartit. Hi ha el precedent dels governs de Pasqual Maragall i José Montilla, però sembla que aquest cop els republican­s només recorreran a aquesta opció com a comodí negociador quan s’asseguin a tancar l’acord amb Junts i la

CUP. Tot i això, les pèssimes relacions d’aquests tres partits en l’anterior legislatur­a no conviden a l’optimisme i el fantasma d’unes noves eleccions no és cap barbaritat. A més, cal tenir en compte que els republican­s esperaven guanyar amb molta més claredat per no haver de tornar a governar amb Junts, però el partit de Carles Puigdemont ha demostrat tenir una gran resiliènci­a. Improvisan­t una nova formació, ha perdut només dos escons i ha vist com el PDECat es quedava fora del Parlament.

Capítol a part mereix el gran resultat del PSC. Al final, s’ha demostrat que sí que hi havia efecte Illa i ha aconseguit una victòria que semblava impensable. És un triomf que també s’ha d’anotar en l’haver de Pedro Sánchez, que va impulsar la candidatur­a d’Illa de manera directa. Però a més d’aquest triomf, assaboreix la contundent derrota del seu adversari a l’oposició, un PP que es queda en només tres diputats i al qual supera un Vox que irromp amb força en el Parlament. El PP i sobretot Cs són els grans derrotats de la nit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain