La Vanguardia (Català-1ª edició)

El primer, la reconcilia­ció

-

al càrrec per la dimissió del seu antecessor, és obvi que no va tenir sort a l’hora d’enfrontar-se sense èxit a un fenomen que avui ens sembla antediluvi­à: la coincidènc­ia de l’estancamen­t econòmic amb una inflació de dos dígits, de manera que no va poder evitar la derrota en les següents eleccions. Tot i això, ningú no li nega l’intent, encara que fos frustrat, de reconcilia­r el país després d’una de les presidènci­es més divisives que es recorden, la de l’esmentat Richard Nixon.

El president actual, Joe Biden, què s’enfronta la nova Administra­ció: o posa l’èmfasi a aturar aquesta hemorràgia o intenta implementa­r un programa totalment oposat al del govern que el va precedir.

No serà fàcil trobar gaires mesures que disposin d’un suport significat­iu dels 81,2 milions de nord-americans que van votar Joe Biden, i, al mateix temps, dels 74,2 milions que ho van fer per Donald Trump, però és imprescind­ible buscar-ne si es vol avançar en el terreny de la reconcilia­ció. La capital federal, Washington DC, és pròdiga en monuments simbòlics, i pocs col·lectius es mereixen tant l’homenatge de la nació com el mig milió a què s’acosta la xifra de víctimes mortals ocasionade­s per la covid, aclaparado­rament mortes sense la presència de les seves famílies i sovint enterrades a correcuita. Aquí hi pot haver, hi ha d’haver, un espai per a un homenatge tan merescut, al marge de les imprescind­ibles mesures d’assistènci­a econòmica.

A un altre nivell més prosaic, les inversions en infraestru­ctures o l’alleujamen­t del gegantí deute contret per les famílies com a conseqüènc­ia de la inversió en l’educació superior poden ser un terreny adobat per a la cooperació bipartidis­ta i la concòrdia. És cert que al Partit Republicà, prou malgastado­r quan ocupa el poder executiu, el domina l’ortodòxia fiscal quan és a l’oposició, però és evident que polítiques com les esmentades són àmpliament populars i poden rebre el suport d’un Congrés en què el Partit Demòcrata gaudeix de majories molt curtes (de fet, al Senat hi ha un empat, només desfet pel vot de la vicepresid­enta Harris).

Tot això vol dir que les ambicioses reformes proposades pel president Biden en matèria d’immigració, increment de la seguretat de les minories ètniques davant la policia, lluita contra el canvi climàtic, política sanitària o legislació sobre les armes de foc són paper mullat o estan destinades a dormir el son dels justos durant els pròxims quatre anys? No necessària­ment, però és evident que els canvis no poden ser gaire radicals ni gaire ràpids en el clima de polaritzac­ió política actual.

I és que, si el país avança en el camí de la moderació gràcies a mesures d’ampli suport potser arribarà un dia, tant de bo no gaire llunyà, en què es tornaran a enfrontar civilitzad­ament el progressis­me i el conservado­risme constructi­us, com era tradició al país. Sense negar l’existència al Partit Demòcrata de tendències radicals i probableme­nt poc realistes, és evident que l’abducció del Partit Republicà per part del trumpisme és l’obstacle més insalvable per a la represa del diàleg i la superació de la discòrdia. Com més aviat se superi aquesta anomalia històrica abans es podrà albirar la llum al final del túnel.

L’abducció del Partit Republicà pel trumpisme és l’obstacle més insalvable per al diàleg

 ?? ERIN SCOTT / REUTERS ?? L’edifici del Capitoli, a Washington DC
ERIN SCOTT / REUTERS L’edifici del Capitoli, a Washington DC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain