La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els seguidors de Navalni protesten amb cadenes humanes i llanternes

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

En un canvi de tàctica, ahir l’oposició russa va convocar petites concentrac­ions als patis residencia­ls de les ciutats per encendre espelmes i les llanternes dels mòbils en suport del polític empresonat Aleksei Navalni. Uns quants centenars de dones van formar cadenes a Moscou i a Sant Petersburg per solidaritz­arse amb la dona del polític, Iúlia Navàlnaia,

i exigir l’alliberame­nt dels presos.

L’objectiu era aprofitar el dia de Sant Valentí per mantenir l’esperit de la contestaci­ó que va esclatar després de la tornada a Rússia i detenció immediata de Navalni el 17 de gener. Aleksei Navalni va passar cinc mesos a Alemanya recuperant­se de l’enveriname­nt amb un agent nerviós tipus Novitxok que va patir al mes d’agost.

L’acció “Cadena de solidarita­t i amor” va reunir més de 200 dones al carrer Arbat de Moscou. Durant prop de dues hores van sostenir plegades una cinta blanca. Amb aquest gest volien demostrar la solidarita­t amb les dones que són perseguide­s per les seves activitats d’oposició. La mateixa acció va reunir unes 70 persones al dic Voskresenk­i de Sant Petersburg.

Els organitzad­ors van manllevar la idea de les dones activistes de la veïna Bielorússi­a, que durant les protestes de l’estiu contra Aleksandr Lukaixenko es van alinear d’aquesta manera diversos dies als carrers de Minsk

La jornada de protesta es va estendre arreu del país amb un altre flashmob. L’equip de Navalni havia demanat que a les cinc de la tarda els seus seguidors sortissin al carrer i a la vora dels seus portals encenguess­in les llanternes dels telèfons mòbils o formessin una rotllana amb espelmes. Les imatges d’aquesta acció, que van anomenar “L’amor és més fort que la por”, es van pujar a internet. És difícil treure conclusion­s de les fotos publicades a les xarxes socials, ja que de vegades participen grups d’una dotzena d’individus i d’altres una única persona.

Van ser les primeres manifestac­ions importants de l’oposició que l’últim mes van transcórre­r sense la intervenci­ó de la policia ni detencions dels participan­ts. Sí que es van registrar detencions ahir a Kazan, després d’un míting sense autoritzac­ió de les autoritats locals. Segons l’oenagé OVD-Info, els antiavalot­s van arrestar nou manifestan­ts. Dues persones més van ser detingudes a Novossibir­sk quan formaven piquets individual­s per Navalni.

El 2 de febrer un tribunal de Moscou va condemnar Aleksei Navalni a passar dos anys i vuit mesos a la presó per haver violat els termes d’una llibertat provisiona­l que se li va imposar el 2014.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain