La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès s’acosta a la presidènci­a

Illa guanya en vots, però empata en escons amb ERC, amb una àmplia majoria independen­tista Els republican­s es converteix­en en la primera força sobiranist­a per davant del partit de Puigdemont Vox escombra el PP i Ciutadans i es converteix en la quarta forç

- LA CRÒNICA

Isabel Garcia Paga

Salvador Illa i Pere Aragonès. El 14-F deixa dos candidats per a una investidur­a i un carrusel de negociacio­ns en marxa des d’ahir a la nit per intentar formar govern. Les urnes van regalar al PSC una victòria en vots i a ERC un empat en escons. 33 a 33. La victòria d’ERC, la que més anhelaven, era superar Junts i així es va certificar per un sol diputat. Aragonès està disposat a “aprofitar l’oportunita­t històrica” i va posar fil a l’agulla a la recerca de suports. L’independen­tisme suma 74 escons.

La d’ahir va ser la jornada electoral amb la pitjor participac­ió de la democràcia a Catalunya, un 53,5%, i la millor d’uns comicis en pandèmia. I l’independen­tisme en va treure partit. Les forces amb representa­ció parlamentà­ria van arribar a un 48% dels vots, un 50,8% si se sumen els dels que van quedar fora de la Cambra. És aquesta majoria la que acosta Aragonès a la presidènci­a en detriment d’Illa. El veto mutu entre socialiste­s i republican­s deixa ERC com a única força capaç de sumar els vots necessaris per formar govern.

El PSC va aconseguir per primera vegada guanyar en vots i no perdre en escons. Només Pasqual Maragall havia deixat el llistó tan alt en una cita amb les urnes, tot i que Illa es queda lluny d’aquells 52 escons del 1999. La substituci­ó de Miquel Iceta per l’exministre de Sanitat va ser una operació pilotada des de la Moncloa i amb els resultats a la mà, Illa va compartir la victòria amb Pedro Sánchez, i amb l’equip de capçalera de la Moncloa, Iván Redondo i Francisco Salazar, ahir a la seu del PSC.

Illa afirma que es presentarà a la investidur­a encara que no tingui els vots necessaris. L’objectiu ara és evidenciar l’alternativ­a del PSC a l’independen­tisme. Els socialiste­s sumen més de 37.000 vots i gairebé deu punts extres, el cinturó metropolit­à torna a ser vermell i es refan a totes les províncies. Per Illa, el resultat valida l’estratègia del PSC i l’“aposta pel diàleg de Sánchez” però topa amb ERC.

Els republican­s s’havien preparat per a tots els escenaris però a falta de victòria en vots, el millor era la victòria sobre Junts, encara que només fos per un escó (33 a 32 i poc més de 35.000 vots). “Hem guanyat”, era la conclusió. Oriol Junqueras, en la seva primera nit electoral a la seu del partit des de fa

Escons el 2017 tres anys, estava més nerviós que Aragonès. El líder d’ERC va deixar clar el terreny de joc: “ERC està en condicions de tenir la presidènci­a” i “l’independen­tisme supera el 50% dels vots”. Va ser Junqueras qui va estendre la mà a la resta de forces que defensen l’autodeterm­inació i l’amnistia i Aragonès qui es va adreçar a Sánchez en castellà i a la UE en anglès: “És hora de resoldre el conflicte; d’asseure’s a negociar un referèndum, sense repressió”.

Junts va acusar la desintegra­ció de l’espai postconver­gent, però s’aferra al poder. Carles Puigdemont va assenyalar que “només l’independen­tisme està en condicions de donar una alternativ­a de govern” i Laura Borràs va contactar immediatam­ent amb Aragonès i Dolors Sabater, de la CUP, per forjar una majoria independen­tista. La candidata va subratllar “el missatge clar d’unitat” que segons el seu parer deixen les urnes. “És el que ens reclamen”.

Els 76.000 vots que va aconseguir el PDECat van impedir la victòria de Junts però van ser inútils.

 ?? ALBERTO ESTÉVEZ / EFE ?? Pere Aragonès va començar ahir a la nit els contactes per sumar una majoria independen­tista
ALBERTO ESTÉVEZ / EFE Pere Aragonès va començar ahir a la nit els contactes per sumar una majoria independen­tista
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain