La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez veu avalada per les urnes la seva política de diàleg

La Moncloa celebra que el PSC i ERC surtin reforçats

- JUAN CARLOS MERINO

Després d’una jornada electoral d’infart, a la Moncloa van celebrar ahir a la nit l’aval que segons el seu parer les urnes atorguen a l’aposta de Pedro Sánchez pel diàleg i la distensió a Catalunya. “És el resultat de creure, enfront de tots i no només dels independen­tistes, que a Catalunya hi ha necessitat de sortir de l’enquistame­nt”, van subratllar a La Vanguardia en altes instàncies del Govern central.

El triomf electoral amb què va culminar ahir a la nit l’operació de llançar l’exministre Salvador Illa com a candidat del PSC, i que Esquerra guanyés a la fi el pols a l’independen­tisme a Junts, va certificar el millor escenari previst pels estrategs de la Moncloa. Que el PSC i ERC surtin “reforçats” per les urnes és, segons el seu parer, “molt bona notícia per a Catalunya”.

Alhora, el Partit Popular i Ciutadans surten “molt debilitats” de l’examen electoral a Catalunya. “Aliar-se amb la ultradreta no surt de franc”, adverteixe­n al PSOE. A la Moncloa celebren que la confrontac­ió alimentada tant per Junts com per la dreta espanyola va ser penalitzad­a per les urnes. I, malgrat que ara comença un altre complex procés per formar un nou Govern, la nit va acabar en festa per als socialiste­s.

I això que les “bones sensacions” amb què a la Moncloa van tancar la campanya electoral no amagaven la incertesa per uns resultats tan ajustats que incloïen el pitjor dels escenaris previstos per als seus interessos, amb un possible triomf de Junts que anava remuntant i menjant terreny a ERC a cada tracking. Els sondejos a peu d’urna ja des del migdia no van ajudar a aclarir el panorama, perquè uns permetien acariciar un canvi polític a Catalunya, amb ERC en primera posició i el PSC en segon lloc, amb una majoria d’esquerres al Parlament amb En Comú Podem, a més d’una desfeta del PP que podia obrir la terra sota els peus de Pablo Casado; però altres enquestes situaven a dalt de tot del podi la formació de Carles Puigdemont, i allunyaven les opcions de governabil­itat alternativ­a. A la direcció del PSOE, malgrat el salt del PSC que li podria permetre guanyar en vots gràcies al factor Illa i la caiguda de

Cs i del PP, ja dubtaven al tancament de la campanya, no obstant això, de poder superar el llistó dels 30 diputats, a causa de la caiguda de la participac­ió prevista i de les dificultat­s per mobilitzar l’electorat no independen­tista pel fiasco que al final els va suposar el triomf electoral d’Inés Arrimadas el 2017. Amb aquesta incertesa va arrencar ahir a la nit un escrutini d’infart.

Sánchez va seguir la nit electoral des de la Moncloa, mentre el seu cap de gabinet, Iván Redondo, acompanyav­a Illa i Miquel Iceta a la seu del PSC a Barcelona, i José Luis Ábalos i Adriana Lastra eren a la seu del PSOE, al carrer Ferraz de Madrid. A les nou del vespre, el triple empat a 33 escons entre ERC, el PSC i Junts disparava encara més la incertesa. Els socialiste­s

MISSIÓ COMPLERTA “Aquest és el resultat de creure, enfront de tots, en la necessitat de sortir de l’enquistame­nt”

continuave­n acariciant la victòria en vots que permetria a Illa presentar-se a la investidur­a, mentre recordaven que Pasqual Maragall també va guanyar en vots el 2003, tot i que no en escons, i va poder governar. La nit, amb tot, es presentava molt llarga.

Una primera conclusió els permetia resoldre que la gestió d’Illa de la pandèmia és ben valorada per la ciutadania i no passa factura als socialiste­s. I la victòria final ja va desbordar les emocions i les expectativ­es. Missió complerta.

 ?? TONI ALBIR / EFE ??
TONI ALBIR / EFE
 ?? ANGEL GARCIA / BLOOMBERG ?? El presidenci­able del PSC, Salvador Illa, abraça un assistent
ANGEL GARCIA / BLOOMBERG El presidenci­able del PSC, Salvador Illa, abraça un assistent
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain