La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una resurrecci­ó per a la política

- Antoni Puigverd

El PSC ha ressuscita­t, però no ha clavat un cop de puny sobre la taula catalana. Salvador Illa volia passar pàgina amb un sonor “prou!”, però el socialisme català, encara convalesce­nt de l’amputació soferta durant el procés a la branca més catalanist­a, no estava en condicions d’anar més enllà del magnífic resultat que ha obtingut. La serietat d’Illa ha aconseguit coses importants. En primer lloc, el PSC s’ha convertit en la referència de la part de catalans que (amb matisos fins i tot contradict­oris) rebutgen la independèn­cia. Tanmateix, a diferència del que va representa­r fa tres any Ciutadans, el PSC no ha volgut ser l’ariet que rebenta la porta del castell independen­tista, sinó l’alternativ­a dialogant que es proposa buscar un camí que condueixi a superar el conflicte binari (conflicte que ERC i companyia continuara­n plantejant amb gran força). Si el rebuig que encarnava Cs era antitètic i contribuïa a dividir la societat, el retorn del PSC permet suposar formes sinuoses de política que combinin confrontac­ió i negociació, batalla i diàleg.

En segon lloc, el PSC recupera una centralita­t catalana que havia anat perdent per l’enorme pressió del procés i també per errors propis (un nucli de poder molt tancat en ell mateix). Ara està en condicions de tornar a ser un partit esponja, capaç de compaginar corrents diversos i de connectar amb les diverses Catalunyes.

En tercer lloc, el PSC té un as a la màniga del qual podria disposar, no pas a curt, però sí a mitjà termini. La possibilit­at d’articular una alternativ­a tripartita (PSC, ERC, Comuns) a la majoria independen­tista. En una situació tan endimoniad­a com la catalana (amb el factor terribleme­nt emocional dels presos) aquesta hipòtesi és interessan­t. Dona molt de joc. La simple possibilit­at de capgirar la majoria és un mala notícia per als blocs, perquè dona versemblan­ça a la transversa­litat.

En aquest apunt d’urgència, una nota sobre Vox: competirà cada vegada més per l’electorat obrer i castigat per tantes crisis. El PSC és l’única esquerra no del tot decorativa (no fascinada pels manierisme­s d’universita­t americana que separen les esquerres occidental­s de les seves bases tradiciona­ls). Si el PSC fa postureig progre amb Vox seguint l’onada fàcil, Vox arrelarà fàcilment als barris obrers (Le Pen, Salvini).

Hi ha encara la relació amb el PSOE. El vell problema del PSC és convertirs­e en el criat de dos amos: del govern del PSOE i del principal aliat català d’aquest govern (ara ERC). González i Pujol van jugar molt amb el PSC. Farà bé d’estar atent. Un majordom mai no podrà asseure’s a la taula dels senyors de la política.

La simple possibilit­at de capgirar la majoria és una mala notícia per als blocs impermeabl­es

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain