La Vanguardia (Català-1ª edició)

Carmanyola i entrepans

ERC s’ha vist beneficiad­a en campanya per l’impuls de Junqueras, Bassa, Forcadell i Romeva i la no entrada en joc de la Fiscalia

- L’ESPECTADOR À. TORT

important és el fet que en aquesta batalla particular els republican­s s’hagin imposat en les àrees metropolit­anes de les dues províncies. I potser és tant o més elevant que Aragonès sigui la força més votada a Tarragona, per sobre del PSC (4).

A les capitals de província el resultat d’Esquerra és també destacable, malgrat perdre manxa respecte al PSC a Barcelona i Tarragona. Ciutadans va ocupar la primera plaça a les eleccions del 21 de desembre del 2017. Hi ha hagut intercanvi de cromos i ara són els socialiste­s els que estan a dalt de tot del pòdium i deixen ERC en segona posició, novament.

A la ciutat de Lleida, els d’Aragonès han estat els més votats. Fa una mica més de tres anys van ser tercers. Girona és una altra cosa. Allà hi va dominar i hi ha dominat

Junts per Catalunya, sense cap mena de dubte.

ERC ha superat el copdels comicis de desembre del 2017. Van arribar a la cita amb pràcticame­nt tots els pronòstics situant-los en primera posició. A l’hora de la veritat, Ciutadans i Junts per Catalunya van superar els de Junqueras. Que els postconver­gents quedessin per davant va doldre més ERC que la mateixa victòria d’Inés Arrimadas.

En la seva intervenci­ó, la número dos de la llista d’ERC per Barcelona va recordar els tres pilars sobre els quals ha de descansar un nou gabinet català liderat per Aragonès: sobre els 82 diputats sobiranist­es que defensen l’exercici del dret a l’autodeterm­inació i l’amnistia, sobre el llistó superat del 50% de vots independen­tistes, i sobre l’eix de les polítiques d’esquerres.

Hi ha qui potser ha pensat que no era oportú tancar-nos una altra vegada durant la campanya; segurament deuen haver entès que l’impacte que té tancarnos a la presó durant la campanya no els convé”. Segona setmana de cursa electoral i Raül Romeva expressava en un acte a Manresa la seva sorpresa, segurs com estaven els condemnats a presó per l’1-O que la Fiscalia faria de seguida un talla i enganxa del recurs que ja va presentar al juliol per anul·lar el tercer grau que se’ls va concedir llavors. Ara no ha estat així. “Una altra vegada estem en una situació en què les decisions judicials no es prenen per criteris jurídics, sinó per criteris polítics”, afegia l’exconselle­r.

El Departamen­t de Justícia afirma que va notificar al ministeri públic el tercer grau l’1 de febrer. Sigui com sigui, la Fiscalia no s’hi ha pronunciat. Tard o d’hora arribarà. Però no fent-ho ara s’ha esllanguit per a Esquerra una possibilit­at d’impulsar la campanya. L’altra, la d’entrar en joc en campanya de tots els presos, l’han ben aprofitada, encara que finalment els resultats els han donat una victòria a mitges: per sobre de Junts, però amb els mateixos escons que el PSC.

Un dels presos és Oriol Junqueras. La seva participac­ió ha estat una injecció d’adrenalina per a ERC. “El Mundó del desembre del 2017”, comparen. S’ha mostrat impetuós i enèrgic. A voltes, emocional. Altres vegades amb ganes de fer broma: “Ara que els companys de la premsa no ens senten, deixeu-me dir-vos que haig de marxar, que són capaços de tancar-me a la presó [si faig tard], aquesta gent”, va dir quan acabava un acte.

Junqueras continua complint pena de presó. Com la resta de presos. Les nits de dilluns a dijous les ha de passar entre reixes. Des del seu equip no es cansen de repetir-ho. “Sembla que hi ha gent que ho oblida, això”.

Una empenta semblant han mostrat Carme Forcadell i Dolors Bassa. Ni les mimoses que van exhibir a la plaça Sant Jaume de Barcelona el dia 3 per felicitar l’aniversari a l’exconselle­ra de Treball van apaivagar la seva embranzida.

Si ERC creu fermament que cal

PER RECLAMAR EL VOT El president d’ERC ha manejat el seu propi “mentrestan­t no arribi la revocació”

gestionar bé el “mentrestan­t no arribi la independèn­cia” per aconseguir atraure vots cap al sobiranism­e, Junqueras ha manejat el seu propi “mentrestan­t no arribi la revocació” per reclamar el vot. Bona part del temps l’ha passat en família, però també recorrent el territori fent de polític.

Ha fet carretera, però ha canviat la manta per carmanyole­s i entrepans. Queixalade­s pels carrers o bé al cotxe. Mítings i passejades. La telemàtica complement­a, però no substituei­x el contacte presencial. Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Cardona, Solsona, Cervera, Tàrrega, Balaguer, Girona, Sabadell, Manresa, Tarragona, Vilanova i la Geltrú. També, esclar, per Sant Vicenç dels Horts, on té fixada la residència. Amb bons amfitrions, com ara a Cornellà de Llobregat (Joan Tardà) i a Gràcia (Ernest Maragall). I amb l’oportunita­t d’engegar a dida la carmanyola a Lleida, on va dinar amb el president de la Diputació, Joan Talarn. També al bar restaurant El Olimpo, al costat de la seu nacional d’ERC, a Barcelona, amb un menú de déus d’aquells que convidaria qualsevol a ajornar l’anàlisi mèdica de l’endemà.

En les seves tornades a la presó l’ha esperat en Radu, un pres comú a Lledoners que forma part del que Junqueras anomena “comitè de campanya B”. El romanès vol saber si el president d’ERC ha clavat el cop de puny a la taula, al faristol, on sigui, que li ha exigit per reforçar els seus missatges als mítings.

 ?? ALBERTO ESTEVEZ / AFP ??
ALBERTO ESTEVEZ / AFP
 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? Bassa bufa les espelmes en presència de Forcadell, el passat dia 3
ANDREU DALMAU / EFE Bassa bufa les espelmes en presència de Forcadell, el passat dia 3
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain