La Vanguardia (Català-1ª edició)

El gir al centre

- Jordi Amat

Després de les eleccions de desembre del 2017, intel·lectuals d’Esquerra Republican­a o propers a la formació van iniciar una feina de reelaborac­ió ideològica. Per diversos motius. Perquè després de la derrota frustrant calia desprendre’s del xantatge de la unitat. Perquè calia muscular un partit condemnat a ser el germà petit. Però sobretot perquè s’havia de meditar a fons sobre què havia passat l’octubre d’aquell any, quan les institucio­ns catalanes d’autogovern es van col·lapsar i la polaritzac­ió identitàri­a va anar molt més enllà del que els líders del procés havien imaginat.

S’havia de fer una rectificac­ió? No exactament. L’aposta d’Esquerra, més que recloure’s dins la sentimenta­lització buida que no mirava més enllà del mite de l’U d’Octubre, va ser endegar un replanteja­ment de la pròpia posició per transitar cap a una nova etapa. Alguns llibres permeten resseguir aquest moviment de fons. L’assaig més sòlid va ser el primer, l’Obertura republican­a, de Tresserras i Marín. Després s’hi va sumar El principi de realitat, del politòleg Jordi Muñoz. I a principi de curs, a les envistes d’unes eleccions que no acabaven d’arribar mai, es va publicar la concreció més explícita del gir pragmàtic que es pretenia implementa­r: el breu Tornarem a vèncer, de Junqueras i Rovira.

Aquest gir, que s’ha anat fet durant la darrera legislatur­a en tensió amb Junts, havia d’anar acompanyat de fets. Alguns han funcionat, d’altres no. Un moment capital havia de ser la conquesta de l’Ajuntament de Barcelona, i va anar d’un pèl. L’altre fet indispensa­ble era assumir que exercir com a força independen­tista de referència a Madrid implicaria suportar el xantatge emocional dels puristes, però els republican­s van gosar fer el pas de fer política d’Estat: el punt d’inflexió definitiu va ser l’acord que va facilitar la investidur­a de Pedro Sánchez i la posterior constituci­ó d’una taula de diàleg

ERC s’ha situat al centre de la política catalana: té capacitat de liderar un govern que pot formar amb uns o altres

que, certament, encara no ha donat cap fruit.

Però la consolidac­ió del gir impulsat per Junqueras, encarnat aquí per Aragonès i allà per Rufián, exigia esdevenir la primera força independen­tista a Catalunya. Aquesta és la dada més rellevant de les eleccions. Ha estat per poc, i, després d’anys d’esperar-ho, ahir la pilota va caure de la banda dels republican­s. Ahir, que ningú ho oblidi, l’independen­tisme va sortir reforçat. I ahir també Esquerra va seguir fent el gir que el situa al centre de la política catalana perquè té capacitat de liderar el govern, que pot formar amb els uns o amb els altres. Què escollirà? L’estratègia diu que optarà per la fórmula que li permeti ser allò que vol: l’Scottish National Party de Catalunya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain