La Vanguardia (Català-1ª edició)

A correcuita

Turull, Rull, Sànchez i Forn van esprémer el seu tercer grau per copar focus en campanya i verbalitza­r el discurs de la no-rendició

- S. QUITIAN

Acabaré amb una frase, potser la menys èpica i més antimíting de totes, però la porto somiant mesos i mesos: quan acabi de parlar me n’hauré d’anar perquè m’esperen a casa per sopar”. La frase la va pronunciar Jordi Turull el primer divendres de campanya a Reus, en l’estrena dels líders independen­tistes presos en la carrera al 14-F, hores després de sortir de presó en virtut del tercer grau penitencia­ri. I després de set mesos sense permisos.

Els exconselle­rs Turull i Josep Rull van voler ser aquell primer dia a la capital del Baix Camp i l’endemà s’hi van afegir el també exconselle­r Joaquim Forn i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez. Els quatre presos de Junts es van bolcar en la campanya esprement la semilliber­tat del tercer grau, tot i que, a diferència d’altres conteses electorals com les catalanes del 2017 o les generals i municipals del 2019, cap d’ells no formava part de les llistes –estan inhabilita­ts–.

Malgrat això, Turull, Rull i, en menor mesura, Forn i Sànchez –també amb deures interns del partit–, van assumir molt protagonis­me. Fins i tot més que els consellers i altres electes del partit, més centrats en els actes sectorials del seu ram. No hi va haver acte principal sense la presència d’un dels presos compartint titularita­t amb l’expresiden­t Carles Puigdemont, des de Waterloo, i la presidenci­able de Junts, Laura Borràs, cosa que va contrastar, a més, amb Quim Torra, qui, tot i ser molt pròxim a Borràs, tot just va aparèixer un parell de vegades “per la voluntat d’emfatitzar la seva funció institucio­nal d’expresiden­t”, afirmava el partit.

“[Els presos] podien ser a casa perfectame­nt i són aquí al peu del canó, són uns animals polítics”, subratllav­en des de Junts. Més enllà del terreny pràctic, el seu paper també va tenir una notable dimensió simbòlica per posar èmfasi en el missatge contra la rendició davant l’Estat que propugna JxCat.

Potser una de les seves petites recompense­s van ser els mítings que van protagonit­zar a casa. Rull, exultant en la seva Terrassa natal, i Turull, visiblemen­t il·lusionat des de Granollers, la capital del seu Vallès Oriental. Tot i això, els quatre presos van fer campanya més enllà dels focus, també en trobades de petit format i passejos per tot Catalunya. Turull i Rull van acumular, per exemple, més d’una vintena d’actes cada un, fins a tres i quatre per dia, dispersats per tot el territori fins al punt que tots quatre només van coincidir tres dies.

Això sí, quan el rellotge s’acostava a les 21 h, arribaven les presses. De diumenge a dijous els presos havien d’arribar a Lledoners abans de les 21 h per dormir entre reixes, cosa que, sumada a una certa laxitud horària de JxCat, provocava que gairebé diàriament els presos s’haguessin de disculpar i anar-se’n en ple míting, a correcuita cap a la presó. “Si quan ara parli Puigdemont veieu que m’aixeco i me’n vaig, no penseu res estrany”, va fer broma Rull.

Després entrava l’expresiden­t, sempre en videoconfe­rència des del seu domicili a Bèlgica. “Som experts en campanyes telemàtiqu­es, portem tres anys així”, recalcaven des del partit. Fins i tot Borràs va fer un parell d’aparicions per videoconfe­rència –per exemple des de Madrid, després d’un

EL LIDERATGE DE JUNTS Puigdemont s’encarregav­a cada dia de presentar Borràs, escenifica­nt el relleu

ple del Congrés–. El que és cap de llista s’encarregav­a cada dia de presentar la presidenci­able, encara que la connexió gairebé mai no els va permetre xerrar en directe. Tampoc l’últim dia, quan Puigdemont i Borràs es van dedicar sengles vídeos d’homenatge per escenifica­r un relleu que, en aquesta ocasió, sembla més ferm que el 2017.

 ?? MARTÍ SEGURA RAMONEDA / EP ?? Turull, Sànchez, Rull i Forn, en un acte conjunt a Barcelona
MARTÍ SEGURA RAMONEDA / EP Turull, Sànchez, Rull i Forn, en un acte conjunt a Barcelona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain