La Vanguardia (Català-1ª edició)

Albiach insta PSC i ERC a formar un govern d’esquerres

En Comú Podem salva la situació repetint els seus vuit escons

- IGNACIO OROVIO PER BARCELONA PER GIRONA PER LLEIDA PER TARRAGONA 6,9%

Ha estat clara durant tota la campanya i ho va ser ahir a la nit. Jéssica Albiach aposta clarament per un govern d’esquerres, cosa que –havent repetit resultats, amb 8 diputats– l’aritmètica fa possible, si se’ls sumen PSC i ERC; encara que ara mateix no sembli l’opció més plausible per als republican­s.

En tot cas, la candidata d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, va anunciar ahir a la nit la seva intenció de trucar aquest dilluns als candidats del PSC, Salvador Illa, i Esquerra Republican­a, Pere Aragonès, per obrir la negociació per a la formació d’un govern d’aquest caire, ja que els resultats de les urnes llancen la proporció més important “de diputats d’esquerres” de la història recent, va dir quan va comparèixe­r ahir a la nit davant els mitjans per valorar els resultats.

“El govern d’esquerres és possible i fins i tot imparable, i tard o d’hora arribarà, perquè serà l’eina d’una nova etapa a Catalunya”, va dir la cap de llista. Els ciutadans “mereixen” que algú els rescati del “desastre” dels últims anys, amb el govern caïnita entre Junts i ERC.

Les eleccions d’ahir “no van de qui guanya sinó de qui pot formar govern”, va afegir Albiach, i a això es llançarà la formació podemita des d’avui mateix.

La interpreta­ció dels resultats, des de la seva òptica, obliga a oblidar la formació de “ni de fronts ni de bàndols, els demòcrates hem d’anar junts per donar solucions a

Jéssica Albiach Joan Carles Gallego Jessica González Lucas Silvano David Cid Susanna Segovia Marc Parés

Jordi Jordan les diferents crisis que tenim plantejade­s”.

Albiach va comparèixe­r lamentant “la notícia mes preocupant d’aquesta nit”, això és, “la irrupció de Vox al Parlament”, i va instar la resta de formacions a rodejar-los amb “un cordó sanitari”.

Albiach es va definir hereva de l’històric PSUC i dels qui han defensat que “som un sol poble”.

La líder podemita també va instar que cap formació no es llanci a la investidur­a sense tenir el resultat assegurat perquè “la ciutadania no està per a investidur­es fake” ni per perdre el temps, sinó

JÉSSICA ALBIACH “El govern d’esquerres és possible i fins i tot imparable, i tard o d’hora arribarà”

1980 1984 1988 1992 1995 1999 2003 2006 2010 2012 2015 2017

Del 1980 al 2012 PSUC/ICV-EUiA 507.753 209.211 313.092 241.163 230.824 367.613 191.744 229.417 193.975 122.895 282.693 359.705 326.360 per a la formació d’un govern de manera ràpida i eficaç. “Això –va afegir– només dilataria el temps”.

Ahir mateix, a l’entrada a la seu electoral d’En Comú Podem, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va apostar per la fórmula que governa a la ciutat, entre la seva formació i el PSC. 98,6% escrutat

Ja en la primera compareixe­nça de la nit, poc després de tancarse els col·legis electorals, el diputat David Cid va augurar que la “bona campanya electoral”, duta a terme “en condicions molt adverses” amb tota seguretat permetria a la formació morada “recollir resultats”. I potser formar un govern d’esquerres, que totes les enquestes permetien a aquelles hores primerenqu­es de la nit.

En una entrevista amb aquest diari, Albiach havia dit que defensava el que considerav­a que és millor per al país: “Aragonès proposa una fórmula de govern que he anomenat Frankenste­in, perquè hi ha ERC, JxCat, la CUP, PDECat, nosaltres, i tenim un model de país completame­nt diferent. No pactarem amb la dreta, ni l’espanyolis­ta de Cs i PP, ni tampoc amb la independen­tista, amb JxCat”. En el seu model d’hipotètic pacte, la candidata lila va perfilar com hauria de ser un govern del qual formés part: “Ens preocupen moltíssim les polítiques socials, la diversific­ació del model productiu, la transició ecològica, les polítiques feministes. Una vegada arribem, hi ha d’haver una conselleri­a de feminismes i una vicepresid­ència de transició ecològica. No dic que sigui per a nosaltres, però hi han de ser”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain