La Vanguardia (Català-1ª edició)

Podem veu a les urnes el reforç del “bloc històric progressis­ta”

- PEDRO VALLÍN

Unides Podem també es jugava a les eleccions catalanes el seu pes al Govern espanyol. L’efecte Illa era una amenaça molt real per a l’electorat dels comuns i, per tant, un factor per debilitar el pes polític dels liles a l’Executiu de coalició. La candidatur­a de l’exministre de Sanitat podia capitalitz­ar qualsevol percepció positiva de la tasca del Govern de coalició durant la pandèmia, en què tant s’han esmerçat els de Pablo Iglesias per visibilitz­ar-se com a principals impulsors de les mesures de l’escut social.

Que el PSC hagi guanyat les eleccions, ERC hagi hegemonitz­at l’independen­tisme i la CUP hagi duplicat els seus escons sense que cap dels tres rebi transferèn­cia de vot dels comuns és un èxit rotund per a Jéssica Albiach, que no només confirma l’espai polític propi a Catalunya –en un context de tremenda volatilita­t– sinó també la viabilitat de la proposta d’Unides Podem per a la resta de la legislatur­a. Així es llegeixen els resultats des de la formació lila, que entén que aquest bon resultat de totes les esquerres parla, en darrer terme, de la puixança del gir polític i del suport al Govern progressis­ta i a la seva majoria d’investidur­a, com a bloc històric, expliquen fonts de la formació morada.

La presència d’Unides Podem al Govern central no ha desgastat els comuns, que resisteixe­n bé en els seus números i amb un reforç patent de la seva candidata a la Generalita­t. En termes de política estatal, des de Podem creuen que aquestes eleccions ratifiquen la solució política al conflicte català desplegada per la coalició en un marc de negociació política ideat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain