La Vanguardia (Català-1ª edició)

La CUP aspira a continuar condiciona­nt el Govern

Sabater cita ERC, JxCat i Comuns a una reunió

- RAÚL MONTILLA

Tot i que a mesura que ha anat avançant la campanya la CUP ha deixat clar que entre les seves prioritats no hi havia formar part d’un govern independen­tista, en cap moment ha tancat la porta a continuar condiciona­nt la política catalana i fins i tot a ser clau de governabil­itat, una cosa que podrà continuar fent després d’haver obtingut nou diputats, i després que JxCat i ERC s’hagin quedat a tres escons de la majoria absoluta. Si bé els antisistem­es, més enllà de la independèn­cia, reclamen un gir social de l’executiu, per la qual cosa també miren cap als comuns.

“Aquesta crisi és molt greu i no podem perdre ni un minut. Les urnes ens han donat una força que valida l’opció de sumar amb Guanyem i la idea que no es pot separar la lluita independen­tista d’un canvi social i econòmic, i que l’independen­tisme estigui estancat i no avanci”, va manifestar la candidata, Dolors Sabater. En aquest sentit, va dir que havia parlat amb els representa­nts d’ERC, JxCat i els comuns, als quals va citar a una reunió amb l’objectiu d’abordar les bases d’un pacte que partiria de diversos eixos, com ara l’amnistia i el final de la repressió”, un referèndum vinculant, un pla de xoc i de polítiques socials, com també un altre de transició ecològica.

“Volíem una CUP forta per marcar l’agenda política i social, per exercir la sobirania”, va manifestar el número dos per Tarragona, Edgar Fernández. “És el tercer procés electoral en què guanya l’autodeterm­inació”, va afegir la número tres per Barcelona, Eulàlia Reguant. “Els votants independen­tistes han votat perquè comenci un nou cicle”, va afegir.

Els cupaires aconseguei­xen més del doble d’escons dels que tenien i voregen els deu del 2015, els de la primera legislatur­a de Carles Puigdemont, la del pas al costat d’Artur Mas, en què van ser tan determinan­ts com poden tornar a ser ara, per bé que van insistir que el nou executiu no pot repetir “la paràlisi” i els desacords de l’últim govern format per republican­s i postconver­gents.

Durant tota la campanya la CUP ha enarborat la bandera del vot útil independen­tista, s’ha presentat com a garant d’aquesta opció política: els antisistem­a proposen un referèndum com a molt tard l’any 2025. Però els cupaires, més enllà de qüestions nacionals, també reivindiqu­en més polítiques

Percentatg­e de vot i nombre de vots 337.794 126.435

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain