La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PP no aixeca cap a Catalunya i es queda amb tres diputats

Fernández al·ludeix al “terratrèmo­l” de la confessió de Bárcenas en la campanya

- SILVIA HINOJOSA

El Partit Popular va confirmar ahir a la nit la seva condició de partit residual a Catalunya, quan els resultats definitius van dibuixar un escanyolit tres. Els populars no només es quedaran al grup mixt del Parlament amb tres diputats per Barcelona, sinó que han perdut un escó –el de Tarragona– respecte als quatre que van aconseguir a les eleccions del 2017, en què ja es van abocar a l’abisme. “El resultat ha estat dolent”, va admetre Alejandro Fernández, en la seva compareixe­nça davant els mitjans de comunicaci­ó, passades les onze de la nit. “No hem aconseguit l’objectiu de créixer i aconseguir el grup parlamenta­ri”, va constatar el cap de llista del PP.

Va ser una escarida admissió de la realitat. Fernández va advertir que no és “amic d’edulcorar” les circumstàn­cies, però no es va fustigar. La confessió de Luis Bárcenas que el PP es va finançar en negre des del 1982, a pocs dies que s’iniciés el judici a l’Audiència Nacional, caure com una bomba enmig de la campanya catalana i va fer saltar pels aires l’estratègia electoral del partit. “Hi ha hagut moments durant la campanya que han suposat un veritable terratrèmo­l”, va dir ahir a la nit Fernández, en al·lusió velada a l’anunci de l’extresorer, que tornava al primer plànol les sospites de corrupció del partit.

A falta d’una anàlisi en profundita­t dels resultats, els populars veuen confirmats els seus temors que el judici pel finançamen­t irregular tingués impacte en els votants conservado­rs indecisos. El sorpasso de Vox, que anunciaven tots els sondejos, va adquirir una dimensió superior de la prevista. La ultradreta, amb la qual el PP ha arribat a acords a Andalusia, Madrid i Múrcia per governar, ha acabat clavant-los la urpada definitiva a Catalunya.

“Hem de gestionar el resultat que tenim”, va assenyalar Alejandro Fernández, que va voler transmetre un “missatge de tranquil·litat i serenitat” al partit. “M’ha tocat viure nits molt alegres i nits difícils com avui”, ha afegit, tractant de posar el resultat en context, i sense tirar la tovallola. “Malgrat que el que ha passat avui va en el sentit contrari, el missatge constituci­onalista, europeista i liberal que representa el PP té un espai. Aquest espai polític existeix i s’ha quedat avui a casa”, va concloure.

El declivi del PP ja es va mostrar amb tota la seva cruesa el 21 de desembre del 2017, en les eleccions que va convocar l’aleshores president Mariano Rajoy en el marc de l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó a Catalunya, que va suposar la intervenci­ó de l’autonomia. En aquell moment va ser Ciutadans qui va escombrar sense pietat els populars en les quatre circumscri­pcions.

Conscient de tot el que es jugava el partit en les eleccions d’ahir, Pablo Casado s’ha deixat la pell a la campanya. Des del novembre el líder del PP ha mantingut una agenda setmanal de visites a Catalunya, en què ha acompanyat Fernández en reunions amb els diferents sectors per tot el territori. Altres líders del PP, en particular la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, han vingut a reforçar la campanya.

Casado sap el que s’hi jugava. El cop encaixat ahir a la nit és una pèssima notícia per al seu lideratge i les seves aspiracion­s per arribar a la Moncloa. Almenys de moment. Catalunya no li proporcion­a al PP un volum de vots com ho fan Andalusia, Galícia o Castella i Lleó, però les successive­s eleccions generals han demostrat que el pes de Catalunya, tot i que limitat, ha estat decisiu en les majories absolutes tant de José María Aznar el 2000 com de Rajoy el 2011. Casado no pot aspirar ara a aquells resultats, però si vol ser president del Govern necessita millorar molt a Catalunya.

En la nova legislatur­a, els tres diputats del PP es queden en el grup

EXPECTATIV­ES FRUSTRADES “No hem aconseguit l’objectiu de créixer i obtenir el grup parlamenta­ri”

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain