La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vox es converteix en la quarta força del Parlament i obté 11 escons

Garriga supera Cs i el PP i aconseguei­x representa­ció en totes les províncies

- LEONOR MAYOR ORTEGA Escrutat un NOMBRE DE VOTS

nisme que ha tingut el cas Bárcenas durant la campanya, amb el seu escrit a la Fiscalia tornant a denunciar la comptabili­tat doble del PP, i apuntant Rajoy.

Els populars insisteixe­n en aquests factors exògens per explicar els resultats, perquè continuen mantenint que el candidat, Alejandro Fernández, és bo i que el missatge, el de la moderació i el de la gestió, continua sent el que ha de mantenir el PP, ja que només amb aquest missatge –argumenten– pot aconseguir el que és el veritable objectiu de Pablo Casado, el Govern d’Espanya, davant un Pedro Sánchez que el PP veu escorat a l’esquerra i instal·lat en la radicalita­t.

Santiago Abascal es va convertir ahir en un dels triomfador­s de la nit electoral. Vox va passar del no-res a tenir 11 escons al Parlament, on és ja la quarta força política. La candidatur­a d’Ignacio Garriga va aconseguir representa­ció a les quatre províncies catalanes i va superar Ciutadans i el PP.

De fet, va sumar més escons que els seus dos rivals principals junts. Els taronges es van quedar en sis i els populars només en van aconseguir tres. La formació d’Abascal obté així el lideratge de la dreta no independen­tista a la Cambra catalana després d’una campanya en què ha acusat els d’Inés Arrimadas de “fugir de Catalunya per trepitjar la moqueta de Madrid” i als populars d’“haver aplicat un 155 tou”.

El candidat per Barcelona, Ignacio Garriga, va presumir en tots els mítings del paper que els advocats de Vox van tenir en el judici del procés, en què amb el seu secretari general, Javier Ortega Smith, al capdavant van actuar d’acusació particular contra els líders independen­tistes.

Aquells mítings també han contribuït a impulsar el bon resultat electoral de la formació d’ultradreta. En alguns d’aquells actes, com ara als de Girona, Salt o Vic, grups independen­tistes es van enfrontar als líders de Vox. Abascal i Garriga van portar aquells “atacs” a la Junta Electoral Central, que els va donar la raó i va convidar el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, a “prendre mesures” per evitar la violència als actes públics de Vox. L’afer va acabar amb una querella de la formació d’ultradreta contra Sàmper i amb uns quants titulars que van situar la candidatur­a de Garriga al centre de la campanya.

Amb tot, més enllà del seu missatge antiindepe­ndentista i de les seves promeses de “posar fi a la màfia separatist­a”, Garriga va introduir i va insistir en la idea que Vox és l’únic partit capaç de combatre “la immigració il·legal”, lluitar contra “la islamitzac­ió de Catalunya” i “reestablir la seguretat als carrers catalans”.

Els missatges sobre el separatism­e, la immigració il·legal i els atacs viscuts durant la campanya han permès que Vox recollís –amb permís del PSC– bona part de les restes del naufragi de Ciutadans, que s’ha deixat 30 escons en un camí de poc més de tres anys. El PP ho tenia tot a favor per aconseguir aquest vot descontent amb la proposta de Carlos Carrizosa, però no va poder ser, potser per la contundènc­ia més gran de la campanya de Vox o potser pel fet que la formació d’ultradreta és la novetat en l’escenari polític català.

Ara Abascal pot treure rèdit d’aquests resultats a Catalunya. El líder de Vox li ha guanyat una batalla al del PP. Pablo Casado i Abascal van partir peres després de la moció de censura que la formació d’ultradreta va presentar contra Pedro Sánchez a la tardor. Era una moció destinada a debilitar els populars, però a Abascal la jugada no li va sortir bé i Casado va esquivar aquella trampa.

Ara s’ha girat la truita. “Som la primera força política nacional a Catalunya. Això té un mèrit extraordin­ari”, va presumir ahir a la nit Abascal, que malgrat això va convidar els seus 200.000 votants en aquestes eleccions i a tots els simpatitza­nts del seu partit a “no deixar-se portar per l’eufòria”, perquè “aquests són uns mals resultats per a Espanya, ja que han

MISSATGES DE CAMPANYA Garriga ha promès lluitar contra “la immigració il·legal” i vetllar per la “seguretat”

“UN MÈRIT EXTRAORDIN­ARI” Abascal presenta Vox com “la primera força nacional a Catalunya”

vençut el PSC, ERC i JxCat, tres partits que han atacat l’ordre constituci­onal”.

El líder de la formació d’ultradreta va concloure que al seu partit, “com a primera força nacional a Catalunya, li queda una gegantina responsabi­litat al davant per construir una alternativ­a que recuperi l’ordre constituci­onal davant un socialisme sense escrúpols, un comunisme totalitari i un separatism­e egoista”.

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? El líder de Vox, Santiago Abascal, amb el candidat a les eleccions catalanes, Ignacio Garriga, ahir a la nit a Barcelona
ANDREU DALMAU / EFE El líder de Vox, Santiago Abascal, amb el candidat a les eleccions catalanes, Ignacio Garriga, ahir a la nit a Barcelona
 ?? XAVI JURIO ??
XAVI JURIO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain