La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cs perd 30 escons i s’enfronta a una crisi de projecte i lideratge

Arrimadas i Carrizosa atribueixe­n la desfeta a l’abstenció i no renuncien a continuar

- PER BARCELONA PER TARRAGONA

Carlos Carrizosa Anna Grau Nacho Martín Blanco Marina Bravo Joan García

Matías Alonso

Percentatg­e de vot i nombre de vots

2006 2010 2012 2015 2017 3,0 3,4 si, com li va passar a Rivera, que no va dimitir la nit del seu enfonsamen­t, la seva salvació es fa impossible després del calvari.

Però no només a Catalunya, raó de ser del seu naixement, el partit queda molt tocat. Arrimadas va guanyar la presidènci­a sobradamen­t contra Francisco Igea, però en la seva executiva, vista com un sanedrí bunqueritz­at per alguns, hi ha figures qüestionad­es. Carlos Cuadrado, home fort del nucli primigeni i director de la campanya catalana, ara afegeix una taca al seu expedient.

És sabut que la victòria té moltes mares i la derrota és òrfena. Però hi ha algunes raons que poden explicar per què el partit vencedor el 2017 ha passat a ser el setè. En primer lloc, que les circumstàn­cies que el van catapultar ja no són les mateixes. L’evolució que ha viscut la societat catalana des dels dies de màxima tensió identitàri­a pot haver

DE PRIMER A SETÈ El factor Illa i la irrupció de Vox han relegat Cs a una posició secundària

electorals, la situació no només no va millorar, sinó que es va torçar definitiva­ment. Els primers compassos de l’escrutini li van atorgar un únic representa­nt, però no per Barcelona, sinó per Lleida –el del portaveu i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona–, encara que al final tampoc no va poder ser. Amb tot plegat, no és estrany que la compareixe­nça davant els mitjans de comunicaci­ó es fes esperar –sense Mas, que no és membre de la direcció– i tingués aires de funeral. Tot i així, tant Chacón com David Bonvehí es van mostrar convençuts que el PDECat “continua sent un partit amb projecte, un es

caldrà veure quina influència tindrà, si servirà per recompondr­e internamen­t algunes coses o, al contrari, per acabar de complicar-les. De moment, i encara que es tracta d’eleccions diferents, una dada gens esperançad­ora, i és que el partit només ha estat capaç de guanyar en uns pocs municipis: Bellmunt d’Urgell, La Baronia de Rialb, Preixens, Ivars de Noguera, Aitona i Vilaller.

Algunes fonts del partit vaticinave­n, en concret, que, després de l’enfonsamen­t d’ahir, el que quedava en qüestió era l’existència mateixa del partit. Altres mitjans, en canvi, consideren que les sigles del PDECat continuen tenint raó de ser i que el que no es pot fer és deixar desprotegi­ts els que encara confien en la formació.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Inés Arrimadas; el cap de campanya, Carlos Cuadrado, i Carlos Carrizosa en la compareixe­nça d’ahir
CÉSAR RANGEL Inés Arrimadas; el cap de campanya, Carlos Cuadrado, i Carlos Carrizosa en la compareixe­nça d’ahir
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain