La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ciutadans: el que hauria pogut ser

-

seu país, van empatitzar amb el seu discurs. Ara bé, durant la nit electoral el protagonis­me no va recaure sobre ella. Albert Rivera va voler capitalitz­ar la victòria. Aquest gest seria l’inici del final. El partit va llegir els bons resultats només com un esglaó per a la batalla de debò: la disputa per la presidènci­a espanyola.

Malgrat haver guanyat les eleccions, Arrimadas no arribaria a presentar mai la seva candidatur­a en el debat d’investidur­a. Tenia molts números de no aconseguir la presidènci­a, però un acte d’aquesta mena l’hauria pogut fer créixer. Tenia l’oportunita­t de trobar el seu to i projecte per al país, però no va voler o no se la va deixar transitar aquest recorregut. Al cap i a la fi, el discurs aspre i tensat va deixar de ser seductor per a nombrosos votants del 21-D.

En aquest sentit, l’enorme retrocés electoral de Ciutadans en només tres anys (de 36 a 6 escons) s’explica pel canvi de context però també per errors estratègic­s que han comès els seus dirigents. Més enllà de les eleccions del 2015 i el 2017 els extraordin­aris resultats eren difícils de repetir. Ara bé, sempre quedarà la incògnita de si el partit taronja hauria pogut consolidar un cert espai electoral i pogut trobar un paper polític a Catalunya. La denúncia d’una mena de subalterna­lizació d’alguns sectors ciutadans en la vida política i social que els va fer néixer el 2006 potser podria haver estat reformulad­a de manera més calmada en un context postprocés.

En aquests moments el partit taronja poc ha d’oferir a Catalunya. En campanya, s’ha vist un Carrizosa de vegades nostàlgic del 2017, i d’altres, home responsabl­e confrontan­t l’extrema dreta. I per això el vot prestat del PSC ha tornat a casa, l’espanyolis­ta radical ha deixat la còpia per l’original –VOX– i una part desencisad­a s’ha retornat a refugiar en l’abstenció (tal com havia fet durant molts anys).

L’enorme retrocés de Cs s’explica pel canvi de context però també per errors estratègic­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain