La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PDECat desapareix del Parlament i encomana el seu futur als alcaldes

El partit de Mas s’enfonsa i tanca la pàgina política que durant anys va liderar CDC

- JOSEP GISBERT Escrutat un NOMBRE DE VOTS

Aquesta vegada els mals pronòstics, els pitjors, es van complir i el PDECat va tancar ahir una nova pàgina de la història política de Catalunya. La formació hereva de CDC, el partit que primer amb Jordi Pujol i després amb Artur Mas ho havia estat pràcticame­nt tot a Catalunya, es va quedar fora del Parlament i ara veu seriosamen­t compromès el seu futur, que només pot fiar als alcaldes i al poder municipal que encara conserva en bona part del territori.

La refundació de CDC al PDECat, que en bona mesura havia estat una aposta personal del 129è president de la Generalita­t, no va ser mai una experiènci­a d’èxit i els successius desacords amb Carles Puigdemont i la fractura final amb JxCat han acabat sent el cop de gràcia. Després de la ruptura es va quedar amb només quatre diputats al Parlament, que una vegada passat el 14-F s’han vist reduïts a cap. Un escenari que el partit no esperava, perquè, després d’un mal inici, els últims dies de campanya la seva sensació era que s’estava movent a l’alça. Els sondejos al tancament de les urnes van posar sobre la taula, en aquest sentit, un ventall d’entre zero i dos diputats per a la força encapçalad­a per Àngels Chacón com a candidata a presidenta de la Generalita­t, que la direcció del PDECat, tanmateix, va infravalor­ar amb la precisió que les seves dades li donaven representa­ció a les quatre circumscri­pcions i fins i tot la possibilit­at de formar grup parlamenta­ri propi.

Res més lluny de la realitat. Eren els primers comicis a què es presentava una vegada consumada la fractura amb JxCat i en aquesta ocasió, i a diferència del que havia passat en anteriors nits 99,75% pai que existeix i continuarà existint”. “Estic segur que el partit i el projecte tenen futur”, va reblar el president de la formació.

La conseqüènc­ia immediata és que el PDECat es converteix en un partit extraparla­mentari a Catalunya i que els únics actius que li queden són la representa­ció al Congrés i el poder municipal. En el cas del Congrés, té quatre diputats dins del grup de JxCat, però després dels resultats d’ahir caldrà veure com queda o si s’encamina també a la ruptura com havia passat en la resta d’espais compartits amb la formació del 130è president de la Generalita­t. I pel que respecta al poder local, és aquí on el PDECat, encara amb un bon nombre d’alcaldes, té un bon coixí polític a què aferrar-se. Les pròximes eleccions municipals no són fins al 2023, però una vegada perduda tota presència al Parlament

ANTECEDENT­S La formació paga les conseqüènc­ies d’una mala refundació i de la ruptura amb JxCat

ESPERANÇA “El PDECat continua sent un partit amb projecte”, garanteixe­n Chacón i Bonvehí

 ?? MARTA PEREZ / EFE ?? La candidata del PDECat, Àngels Chacon (esquerra), saluda ahir a la nit els seus companys de partit
MARTA PEREZ / EFE La candidata del PDECat, Àngels Chacon (esquerra), saluda ahir a la nit els seus companys de partit
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain