La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSC recupera el domini a l’àrea metropolit­ana i enfonsa Ciutadans

ERC es converteix en segona força i Vox emergeix a la conurbació barcelonin­a

- SILVIA ANGULO

Els socialiste­s van rebre ahir l’impuls definitiu per recuperar l’hegemonia perduda a l’àrea metropolit­ana de Barcelona. Una tendència que ja es va intuir en les últimes eleccions municipals de fa tres anys, quan el PSC va recobrar les majories absolutes que Ciutadans i els comuns li havien arribat a discutir anys abans. Van ser la força més votada en 28 dels 36 municipis de la conurbació barcelonin­a i només van punxar a Sant Cugat del Vallès, Montgat, Santa Coloma de Cervelló, Corbera, el Papiol, Begues i Torrelles de Llobregat, on es va imposar ERC, i a Tiana, on va guanyar JuntsxCat. Malgrat perdre en aquests municipis, els socialiste­s van aconseguir posicionar-se entre les tres forces més votades en aquestes ciutats.

Sens dubte, la reconquest­a de vots del PSC va tenir greus conseqüènc­ies per a Ciutadans, que es van convertir en els grans perdedors de la nit. La formació taronja va patir una veritable desfeta després de donar la sorpresa en les anteriors autonòmiqu­es, les del 2017, quan es va convertir en la formació més votada i va aconseguir la majoria de les grans ciutats de la conurbació barcelonin­a. En aquests comicis els votants li han girat l’esquena i han provocant una gran pèrdua de sufragis, molt significat­ius a Santa Coloma de Gramanet, on passa dels 21.000 vots del 2017 als 2.700 d’ahir, o a l’Hospitalet de Llobregat, de 45.000 a poc més de 5.500, en aquest cas.

A més de l’impuls que reben els socialista en aquestes eleccions, Esquerra Republican­a és una altra de les formacions que consolida el seu domini a l’àrea metropolit­ana com a segona força més votada a la majoria de les ciutats, i, fins i tot, se situa com a líder indiscutib­le en set municipis. Una tendència que ja es va començar a intuir en anteriors comicis i que ara consolida encara més els republican­s en un territori que tradiciona­lment se’ls havia resistit.

L’escenari que deixen les eleccions d’ahir mostren, a més, la clara irrupció de Vox al mapa metropolit­à. La formació ultradreta­na es converteix en la tercera força política en moltes ciutats –a Badia és la segona–, mentre que el PP queda diluït i la seva presència completame­nt desdibuixa­da. Així passa a l’Hospitalet de Llobregat, on han aconseguit un 9,61% dels vots, Viladecans, Sant Adrià de Besòs, Castelldef­els o Santa Coloma de Gramenet.

També a Sant Vicenç dels Horts, el municipi on va ser alcalde Oriol Junqueras, la formació que lidera Ignacio Garriga és tercera, al darrere del PSC i ERC. Mentre que a Badalona, ciutat governada pel popular Xavier Garcia Albiol, Vox és quarta força i els populars passen a ser setens, només al davant de la

CUP de l’exalcaldes­sa Dolors Sabater. Per la seva banda, En Comú Podem, una altra de les formacions que va arribar a discutir l’hegemonia als socialiste­s en alguns municipis i a les eleccions del 2017, ja va patir una important fuga de vots però aconseguei­x mantenir-se estable. En algunes ciutats, com ara el Prat de Llobregat –on governa–, Montcada i Reixac o Sant Joan Despí, aconseguei­x la tercera posició. A la resta de la circumscri­pció de Barcelona el guió és semblant al de l’àrea metropolit­ana. En el conjunt de la província, el PSC s’imposa amb un 25% dels vots, seguit d’ERC, que aconseguei­x un 20,46% i deixa en tercer lloc JuntsxCat, amb un 17,9%. Al darrere d’ells ja se situa Vox, que aconseguei­x 162.470 vots, un 7,8 per cent.

La fotografia dels resultats és completame­nt diferent a mesura que el focus s’allunya de la capital

HEGEMONIA INDEPENDEN­TISTA JxCat s’imposa a les comarques d’interior i en ciutats com Igualada i Vic

catalana i la seva aglomeraci­ó urbana. A Igualada, Manresa, Vic, Vilafranca del Penedès i Berga s’imposa JuntsxCat, seguit d’ERC. A la majoria d’aquestes ciutats i PSC es posiciona com a tercera força.

La participac­ió ha estat un dels condiciona­nts més importants d’aquestes atípiques eleccions. Si en els darrers comicis en alguns municipis es va superar un 80%, aquesta vegada a la major part de les ciutats de l’àrea metropolit­ana no s’ha passat d’un 50%, per bé que a la circumscri­pció la mitjana arriba a un 53%.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Voluntaris prenen la temperatur­a als votants a les portes de l’escola Gerbert d’Orlhac a Sant Cugat
MANÉ ESPINOSA Voluntaris prenen la temperatur­a als votants a les portes de l’escola Gerbert d’Orlhac a Sant Cugat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain