La Vanguardia (Català-1ª edició)

Junts torna a guanyar a Girona i els socialiste­s tripliquen escons

Esquerra es manté en segon lloc amb 4 diputats, els mateixos que el 2017

- SÍLVIA OLLER Girona

L’efecte Carles Puigdemont, exalcalde de Girona, no perd força a la província més independen­tista de Catalunya, on 13 dels 17 diputats elegits ahir a la nit són favorables al procés. La candidatur­a de Junts per Catalunya, encapçalad­a per l’advocada i professora università­ria Gemma Geis, va tornar a obtenir una contundent victòria sumant set escons, els mateixos que en les passades eleccions al Parlament de Catalunya. Junts x Cat es va imposar a ERC, que va revalidar els quatre diputats que ja va aconseguir el 2017. En tercera posició es va situar el PSC, una de les sorpreses de la nit, que va aconseguir una remuntada històrica i va aconseguir triplicar el nombre de representa­nts amb tres escons. La CUP va doblar representa­ció, i va passar d’un a dos diputats i per primera vegada, la formació d’ultradreta VOX s’estrena en l’arc parlamenta­ri per Girona. El partit va ser la força més votada a Vilamalla (Alt Empordà).

La nit va ser negra per a Ciutadans, formació que el 2017 donava la campanada en guanyar les eleccions al Parlament i situar-se com a tercera força més votada a la província de Girona, la primera en ciutats com Figueres, Roses, Blanes o Lloret de Mar. La 7 88.971 4 59.364 16.681

Nombre de diputats i nombre de vots el 2017 149.638 88.582 3 41.240 2 24.583 1 formació taronja, que tornava a encapçalar Jean Castel, va perdre els quatre diputats que va obtenir llavors i es queda sense representa­ció per a la demarcació Girona. Tampoc no ha aconseguit 0 10.988 0 8.830 0 8.640 0 5.375 entrar en l’arc parlamenta­ri català En Comú Podem, que havia apostat per la historiado­ra i professora università­ria Rosa Lluch, una de les filles de l’exministre socialista assassinat per ETA, i que aspirava a recuperar l’escó perdut el 2017.

En aquesta legislatur­a també continuarà sense representa­ció el PP, que en aquesta ocasió tornava a repetir de candidata amb Maria Àngels Olmedo, presidenta provincial del PP. Els populars s’han quedat molt lluny de recuperar l’escó perdut el 2017. El

PDeCat, que tenia com a cap de llista l’alcalde de Lloret de Mar Jaume Dulsat, tampoc no ha aconseguit cap escó.

Junts per Catalunya es va imposar a les vuit comarques gironines, seguida per ERC, i també es va convertir en la força més votada a totes les capitals (Girona, Figueres, la Bisbal d’Empordà, Ripoll, Olot, Santa Coloma de Farners, Banyoles i Puigcerdà).

Una de cada tres persones que ahir va dipositar la seva papereta a les urnes va optar per la formació independen­tista liderada per Geis, que va obtenir una diferència d’uns 30.000 vots i 10 punts percentual­s respecte d’ERC, que en aquesta ocasió presentava com a cap de llista l’exalcaldes­sa de Ripoll i fins fa poc consellera d’Agricultur­a, Teresa Jordà.

Empesos per l’efecte Illa i la desfeta de Ciutadans, el PSC es va erigir com un dels vencedors de la nit electoral. La formació socialista, que encapçalav­a l’edil i portaveu del PSC a l’Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, va aconseguir els millors resultats des de l’any 2010, quan ja va obtenir tres escons. El PSC va ser ahir la força més votada en ciutats que fa quatre anys havien donat la victòria al partit taronja d’Albert Rivera com Lloret de Mar, Blanes, Roses o la Jonquera. Destaca també el bon resultat a la ciutat de Salt, on el segon partit més votat i a Girona, on, al tancament d’aquesta edició amb un 96,84% de vot escrutat, era la tercera força amb més suports per darrere de Junts x Cat i a mig punt de distància d’ERC.

La província de Girona va registrar amb un 55% la taxa de participac­ió més alta que hi ha hagut de tot Catalunya, xifra, tot i això, que suposa una caiguda de 24 punts percentual­s respecte als comicis del 21 de desembre del 2017.

LA MÉS INDPENDENT­ISTA Un total de 13 dels 17 diputats elegits són de partits independen­tistes

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Una netejadora desinfecta­nt una urna al col·legi electoral del pavelló municipal de Santa Eugènia, a Girona
PERE DURAN / NORD MEDIA Una netejadora desinfecta­nt una urna al col·legi electoral del pavelló municipal de Santa Eugènia, a Girona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain