La Vanguardia (Català-1ª edició)

I van ser dues meitats

- Jordi Basté

El problema al segle XXI respecte a l’alta justícia no és que dubtem d’ella, és que ja no dubtem d’ella. Ja donem per fet, en general, que prendrà una decisió que la majoria de la societat acatarà amb generosita­t democràtic­a però que la rebutjarà amb la lògica de l’error. Va ser una equivocaci­ó l’elecció de la data. La gent va anar molt poc a votar per por vírica, per fàstic polític o per meteorolog­ia adversa. Entre el coronaviru­s, la pluja, la distància sideral amb el discurs polític i les franges horàries la gent ha tornat a resultats d’èpoques de pensament autonòmic global a Catalunya.

No hi va ajudar l’última hora, aquesta dedicada només als “empestats”, en autodefini­ció de l’única votant que a les 19.45 h hi havia al pavelló del Nàstic de Tarragona o com comentava un apoderat a l’Hospitalet de Llobregat: “En 45 minuts, de les 19 h a les 19.45 h, no ha vingut a votar ningú, absolutame­nt ningú”. La festa de la democràcia es va liquidar amb el toc de queda víric a les set de la tarda. No va ser el Procicat, va ser el Govern que va accentuar

La festa de la democràcia es va liquidar amb el toc de queda víric a les set

que el dret a vot estava per davant del confinamen­t total per infecció. (Esperant i pregant que no sigui la variant catalana la que s’expandeix pel país).

Però totes aquestes adversativ­es electorals no deslegitim­en la formació d’un nou govern a Catalunya. Ningú no ha situat, en el centre del debat, ni Iñigo Urkullu ni Alberto Núñez Feijóo. A Euskadi van votar un 50,78% i a Galícia un 48,97% i tots dos són presidents sense interrogan­ts. Meitat a casa, meitat a les urnes. Meitat independen­tista, meitat no independen­tista. Dues meitats.

L’any lamentable que portem políticame­nt va ser confirmat per un Govern que no va fer cas de la millor frase dita pel president Quim Torra en el seu mandat: “La legislatur­a està esgotada”. Va ser al gener del 2020, i fins aquí. Més d’un any de desgovern i de punyalades entre els socis del Govern. Ha arribat el moment de la generosita­t. El constituci­onalisme, amb el PSC, ha dit majoritàri­ament que s’ha acabat l’“A por ellos” amb el desastre de Ciutadans, que ha convertit un partit català en una sucursal de Madrid, i el PP, que necessita saber què vol ser de gran: si un partit de centredret­a o la marca blanca de Vox. Pel costat independen­tista, malgrat la guerra dels Rose política, la ciutadania ha confirmat la majoria ampliada en percentatg­e de vots i d’escons. Catalunya va votar ahir independèn­cia.

Mayka Navarro

Mané Espinosa

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain