La Vanguardia (Català-1ª edició)

Molt més que col·laboració

- L’OFERIMENT Els escenaris

havia decidit amb la resta de comissaris de la direcció i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, destinar un binomi de policies a tots els centres de votació de Catalunya, amb presència ininterrom­puda durant tota la jornada electoral. Un dispositiu sense precedents que obligava a recórrer a pràcticame­nt tota la plantilla de serveis centrals i a seguretat ciutadana.

“I tant, que ens podeu ajudar”, li va dir Trapero, segons han explicat a La Vanguardia fonts al corrent de la reunió. Els Mossos van proposar a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil de suplir-los als punts estàtics de prevenció antiterror­ista i que a més s’encarregue­ssin del control del tancament perimetral comarcal que continua vigent a Catalunya per les restriccio­ns de la pandèmia.

La proposta dels Mossos va ser molt ben rebuda per Togores, Garrido i els seus respectius equips, com també per la delegada del Govern espanyol, que va comunicar personalme­nt al secretari d’Estat de Seguretat del ministeri de l’Interior, Rafael Pérez Ruiz, el pla, que requeria un reforç puntual de la presència de la unitat d’intervenci­ó policial (UIP) a Catalunya. Un reforç d’efectius per cobrir tots els punts de prevenció antiterror­ista que habitualme­nt controlen la Brimo i l’Arro de los Mossos.

En el cas de la Guàrdia Civil, per bé que també es va valorar sumar més guàrdies amb el trasllat de personal des de comandànci­es properes com València o Saragossa, finalment el general Garrido va entendre n’hi havia prou amb la plantilla de Catalunya.

Barcelona va regalar, sens dubte, les imatges més caracterís­tiques del dispositiu de col·laboració. Durant tot el dia la Policia Nacional es va encarregar de la vigilància de punts tan emblemàtic­a com ara la Sagrada Família, la catedral, la plaça Catalunya o la Rambla. La seva presència va ser especialme­nt visible a l’exterior i a l’interior de l’estació de Sants, on van assumir la inspecció de les anades i vingudes de passatgers, tenint en compte que continua vigent el tancament perimetral que impedeix, llevat de justifican­t, canviar de comarca a Catalunya.

La jornada es va desenvolup­ar sense cap incident. Els policies nacionals, com passa amb els mossos en aquests punts claus, es van dedicar principalm­ent a gestionar dubtes i requerimen­ts de ciutadans i uns quants visitants.

Pràcticame­nt des que els Mossos van assumir les competènci­es de seguretat ciutadana, i tret d’ocasions molt puntuals, la imatge d’ahir no s’havia vist abans. Tant per a la delegada Cunillera com per als responsabl­es policials, es tracta del millor exemple de col·laboració dels últims temps i evidencia que no només s’ha girat full, sinó que ja es treballa de ple en un altre escenari.

La delegada Cunillera va preguntar a Trapero si calia ajuda per a la jornada electoral

GIRAR FULL DEFINITIVA­MENT Els caps policials celebren l’èxit de la jornada, que constata les bones relacions

 ??  ??
 ??  ?? Diumenge es va despertar plujós i va espantar molta gent per sortir de passeig; a les diferents imatges, la Policia patrulla a la plaça Catalunya, la catedral i l’exterior i l’interior de l’estació de Sants
Diumenge es va despertar plujós i va espantar molta gent per sortir de passeig; a les diferents imatges, la Policia patrulla a la plaça Catalunya, la catedral i l’exterior i l’interior de l’estació de Sants
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain