La Vanguardia (Català-1ª edició)

Famosos novaiorque­sos, al rescat del metro

Un total de 25 celebritat­s posen la veu a la megafonia d’aquest transport públic per reanimar un servei clau en situació de crisi greu

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El metro de Nova York, en el pitjor moment de la seva història recent, ha recorregut a un dels tresors propis de la ciutat.

La iniciativa és simbòlica, però els símbols són una llum en la foscor d’aquest llarg túnel de la pandèmia.

Frases habituals a la megafonia dels vagons, com aquesta de “mantingui’s allunyat quan es tanquen les portes”, tenen un altre so des d’aquest cap de setmana. Un so cèlebre.

Un total de 25 famosos novaiorque­sos han gravat aquests anuncis en un intent de tornar la vida a una infraestru­ctura essencial, en un moment en què la caiguda de viatgers i d’ingressos l’han posada en situació d’emergència. En la llista figuren els actors Jerry Seinfeld –convertit en cara de la resistènci­a novaiorque­sa enfront dels que “donen per morta” la ciutat–, Whoopi Goldberg i Debi Mazar; l’escriptora Fran Lebowitz; els comediants Desus & Mero, o els rapers Jadakiss i Cam’ro. Tots es van comprometr­e a col·laborar en el suggerimen­t que va llançar director de cinema Nicolas Heller, creador d’un popular compte a Instagram (@NewYorkNic­o), en què retrata personatge­s i coses identifica­tives de la Gran Poma.

“Encara som Nova York”, va declarar Heller. “Els famosos van trobar magnífica la idea. L’únic problema és que no havia pressupost per a això”, va afegir. No ho va ser en aquest cas.

Però la falta de diners s’ha convertit en una plaga. La Metropolit­an Transporta­tion Authority, l’MTA, empresa que gestiona el metro novaiorquè­s, tenia previst aplicar a final del 2020 un pla de retallades, incloent-hi l’eliminació de rutes de trens i autobusos. El van guardar temporalme­nt perquè el Congrés va aprovar a finals de desembre un nou paquet d’estímuls. S’hi van incloure 4.000 milions de dòlars per rescatar un transport sense el qual Nova York no seria Nova York. El president Joe Biden ha promès que el pròxim projecte d’estímuls, quantifica­t en 1,9 bilions de dòlars, destinarà 20.000 milions a les agències de transport públic d’aquesta àrea metropolit­ana.

Queden lluny els no tan llunyans temps en què més de sis milions de viatgers feien servir diàriament el metro. Ara es parla més dels atacs als usuaris. La policia va desplegar el dissabte 500 agents addicional­s després de registrar-se dos morts per ganivetade­s.

La crisi sanitària ha provocat una cosa inimaginab­le per als veïns. Des de la primavera passada, el servei tanca de la una a les cinc del matí. El governador de l’estat, Andrew Cuomo, va justificar aquesta aturada perquè calia desinfecta­r els combois i les estacions.

Aquesta explicació del màxim responsabl­e de la infraestru­ctura va deixar en molta gent la sospita evident que la mesura tenia dos objectius més.

Un, l’estalvi econòmic: en un moment en què la ciutat ho tenia tot tancat, de bars i restaurant­s a espectacle­s de tota mena, la necessitat de viatjar semblava fora de lloc. L’altre objectiu, encara més sensible, perseguia deixar sense sostre als sensesostr­e.

Si bé teatres i xous musicals continuen

La policia desplega 500 agents addicional­s al metro després d’un altre atac que va deixar dos morts per ganivetade­s

tancats, bars i restaurant­s van obrir fa mesos –només amb servei de terrassa o a un 25% de la capacitat interior des de divendres–, però el metro manté la pausa nocturna. Cuomo promet que reobrirà les 24 hores quan se superi la covid. Moltes veus, que temen que la mesura sigui permanent, demanen que es reobri de seguida. Afirmen que més de 50.000 veïns, en general treballado­rs d’hostaleria amb ingressos baixos, s’hi veuen greument perjudicat­s.

 ?? JOHANNES EISELE / AFP ?? Una usuària del metro de Nova York en temps de covid
JOHANNES EISELE / AFP Una usuària del metro de Nova York en temps de covid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain