La Vanguardia (Català-1ª edició)

Definirà Twitch la televisió del futur?

La plataforma de retransmis­sió en directe ha registrat un gran creixement durant la pandèmia

- JOSEP LLUÍS MICÓ

Les novetats se succeeixen a una velocitat de vertigen en l’efervescen­t univers de les xarxes i els llocs socials. El confinamen­t, total o parcial, per la pandèmia del coronaviru­s va impulsar al cim de la popularita­t les aplicacion­s de videotruca­des com Google Meet, Zoom o Microsoft Teams i també el servei de vídeos curts TikTok. I va establir igualment les bases per a l’explosió de l’última sensació a les pantalles: Twitch.

Aquesta plataforma nordameric­ana, que és propietat d’Amazon, permet dur a terme retransmis­sions en directe a través d’internet. Twitch estava tradiciona­lment associada als videojocs i els anomenats e-sports , és a dir, les competicio­ns d’esports electrònic­s. Tot i això, el seu catàleg i el perfil dels seus visitants ha crescut en varietat, fins a l’extrem de convertir-se en la principal competidor­a de YouTube... i fins i tot de Netflix o HBO, tenint en compte l’opinió dels experts en màrqueting.

El gamer murcià David Cánovas, més conegut com a The Grefg, es va coronar l’11 de gener com l’autor que ha aconseguit mantenir més espectador­s simultània­ment en línia: 2.470.000. Ho va aconseguir gràcies a Fortnite, un dels jocs més comuns als dispositiu­s electrònic­s del públic jove, i així va batre el seu propi rècord, registrat només un mes abans. La tercera posició en aquesta classifica­ció és per a Ninja, el jugador amb més followers en aquest espai, amb una xifra que supera els 16 milions i mig.

El bilbaí Ibai Llanos és un altre gran nom en la història de la plataforma. Aquest creador de continguts, que, com els seus companys, és una celebritat a la xarxa, va obtenir el guardó al millor streamer als Esports Awards del 2020. Amb la narració de les campanades de Cap d’Any va superar els 550.000 navegants, més que emissores de televisió convencion­al. Per exemple, el llavors ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la seva família van triar aquesta opció.

El material de Twitch, que es pot seguir en viu o sota demanda, de franc o pagant, ara inclou tota mena de gèneres i formats: del cinema a la cuina, de la música a l’educació. En mercats com l’espanyol, el desembarca­ment massiu a Twitch ha tingut lloc en època de mesures imposades per contenir la covid, i això ha propiciat un augment en les hores de consum audiovisua­l i digital.

Sigui com sigui, Twitch, amb els seus 17 milions i mig d’usuaris al dia i els seus quatre milions de streamers en actiu, no és un invent recent. Va ser llançada el 2011 des de Justin.tv, pàgina creada per Justin Kan i Emmet Shear el 2007. La seva denominaci­ó, inspirada en l’expressió que s’utilitza per referir-se al temps de reacció dels jugadors (twitch gameplay), ja donava moltes pistes sobre quin era el seu àmbit preferent d’ús. Va aconseguir un enorme èxit als Estats Units, on el febrer del 2014 ja era la quarta font de trànsit més gran al web.

Aquest va ser un any clau en l’evolució d’aquest servei, ja que la seva empresa matriu, Justin.tv, va desaparèix­er, i Twitch va ser comprada per Amazon per 970 milions de dòlars. A partir d’aquella temporada, l’ascens va ser constant. Per aquesta raó ha atret influencer­s que es movien per altres latituds, com El Rubius i AuronPlay, i personatge­s famosos de l’esport, la cultura o la política. Per exemple, una partida

Propietat d’Amazon, Twitch ha deixat de ser un espai exclusiu de videojocs i els anomenats ‘e-sport’

del joc Among Us de la congressis­ta nord-americana Alexandria Ocasio-Cortez figura en el top ten dels vídeos més vistos.

Com que els espectador­s masculins han estat els predominan­ts, la companyia està intentant captar més audiència femenina. Per edats, la primera franja és la situada entre els 18 i els 34 anys. Pel que fa als menors, els seus pares estan preocupats perquè l’ús dels diners no està prou regulat en aquest web. Almenys, això és el que pensen tres de cada quatre progenitor­s que van respondre a una enquesta plantejada per la firma Toluna. Segons aquest mateix estudi, els profession­als del sector estan convençuts que Twitch continuarà gaudint de bona salut els pròxims cursos. La meitat d’aquests profession­als fins i tot pronostiqu­en que estem davant la televisió del futur.

 ?? YOUTUBE ?? A l’esquerra, David Cánovas, més conegut com a TheGrefg; a la dreta, Ibai Llanos
YOUTUBE A l’esquerra, David Cánovas, més conegut com a TheGrefg; a la dreta, Ibai Llanos
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain