La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’esplín català

- Joana Bonet

Som aquells nens catalans que els dissabtes al matí veien el programa Raíces i a la tarda buscaven fòssils entre sarments i tifes, com a prova pericial que aquella era terra vella. L’antiguitat aleshores cotitzava a l’alça. Ens explicàvem que érem una conseqüènc­ia agitada de la conjunció entre genètica i geografia, però fantasiejà­vem amb pertànyer a una altra família quan ens renyaven: aquell lloc comú de ser adoptat perquè no es pot entendre la identitat sense afecte.

No vam creure mai del tot que es pogués emmalaltir d’amor per algú, i molt menys per un país, però ens van educar en un romanticis­me amb sobredosi de pets lacrimògen­s. Els folklores esquinçats ens atreien més que les sardanes, encara que l’amor per una llengua que va ser confinada ens va fer activistes de verbs i adjectius. Vam córrer a catalanitz­ar-nos als registres. I vam sortir al món amb el nostre nom català. Eren aquells temps en els quals, a Nova York, dèiem:

“I’m from Catalonia”. Després vam anar canviant de ciutat i de feina, conscients que origen no sempre correspon a destí.

Recordo, farà vuit anys, que Jordi Pujol va presentar el llibre Temps de construir (Proa) al Paradís de Madrid. Vaig escriure un article, i l’endemà em va trucar. Jo estava estirada a la llitera de la físio, una gata laísta: “¿La traigo un boli”?, em va dir. Pujol després de comentar-me un parell de línies, em va advertir: “Ja els parles català a les teves filles?”. “A la petita com no prosperi hauré d’amagar-la”, vaig pensar.

Avui Catalunya estrena escenari postelecto­ral. Un altre cop, la identitat ha centrat el vot. Pla va escriure que el primer drama del català consisteix en la por de ser ell mateix. “De vegades sembla un covard i d’altres un entotsolat orgullós. De vegades sembla patir de mania persecutòr­ia i altres d’estufament. Alterna constantme­nt l’avidesa amb sentiments de frustració malaltissa”. I, sí, aquest esperit bipolar, que afecta tota la condició humana, també pot definir una persona de Múrcia o d’Albacete. Perquè l’esplín que s’ha apropiat de l’ànim dels catalans no és gaire diferent de la malenconia que s’abat sobre la civilitzac­ió occidental.

Ens van educar en un romanticis­me amb sobredosi de pets lacrimògen­s

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain