La Vanguardia (Català-1ª edició)

Reflexió

- Pilar Rahola

Escric l’article sense saber els resultats, de manera que no puc fer cap anàlisi del panorama final. Sense foto fixa, qualsevol reflexió caminaria per sorramolls. A més, estic convençuda que estarem moltes setmanes amb anàlisis que intentaran treure el complex entrellat que es preveu. Tenim temps, doncs, per anar desenredan­t la troca, de manera que no calen precipitac­ions forassenya­des.

Altra cosa és l’anàlisi del mapa ideològic que ja està fixat, més enllà dels resultats concrets, i els reptes que haurem d’encarar com a nació i com a societat. El primer és, sens dubte, el territoria­l. Per bé que uns i altres “han guanyat temps” en la darrera legislatur­a, i hi ha hagut maniobres de distracció, el fet és que el problema territoria­l tornarà a posar-se al bell mig de l’escena i petarà les costures. Creure que un conflicte secular de tanta importànci­a social, política i internacio­nal queda tancat per decret llei de porres i jutges és estar fora de la realitat. Primer, perquè les causes que el fan esclatar són profundes i, segon, perquè la repressió ha deixat ferides igualment profundes, unes ferides que represente­n, per a milers de ciutadans, un adéu definitiu d’Espanya. En aquest sentit, el Govern de Sánchez

Reptes de la nova legislatur­a: el conflicte català i la irrupció dels ultres

haurà de moure fitxa de veritat, i no amb propostes de fireta, el trilerisme de les quals és massa evident, sinó amb un projecte d’Estat que canviï el paradigma territoria­l. Si no ho fa, el conflicte català el devorarà d’una manera o altra, perquè el temps de la conllevanc­ia orteguiana ha caducat definitiva­ment. No cal dir que a la banda independen­tista també s’hauran de presentar estratègie­s solvents i recosir ferides o el conflicte també devorarà alguns partits. Al final, canvien els partits i les estratègie­s, però la causa els sobreviu a tots.

L’altra gran repte és la fractura que la irrupció de l’extrema dreta representa per a les institucio­ns catalanes i per al debat públic, ja prou estressat pels anys de la furibunda dialèctica de Ciutadans. No sabem quins límits es travessara­n, però és evident que, si venim de parlaments molt pressionat­s i crispats, el proper anirà a pitjor. I allò que es crispa en l’àmbit polític, cau a pes en l’àmbit social. L’extrema dreta farà el que fa arreu d’Europa: deslegitim­ar les institucio­ns, violentar el llenguatge, engrandir les fractures socials i vendre solucions populistes a problemes de gran complexita­t.

Finalment, el repte, també difícil, d’aconseguir un govern sòlid i capaç de gestionar la vida quotidiana, enmig de tantes tensions. Certament, serà una legislatur­a molt complicada.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain