La Vanguardia (Català-1ª edició)

“No estem preparats per a la següent pandèmia”

-

Bill Gates va donar un TED talk el 2015 en què alertava del risc que corria la humanitat de patir una pandèmia. Va proposar diverses solucions a escala global per reforçar els sistemes d’alerta i resposta però ningú no li va fer cas. Els governs van continuar ignorant una amenaça que no veien. Aquella conferènci­a l’ha vist molta més gent l’últim any que llavors. Bill Gates treballa ara per portar les vacunes de la covid als països més pobres. A través de la seva fundació ha impulsat GAVI, una aliança mundial de vacunes sota el paraigua de l’OMS.

Creu que patirem una altra pandèmia?

Sens dubte, i no hi estem preparats. Com a complement al TED talk del 2015 vaig publicar en el New England Journal of Medicine un pla d’inversions per estar preparats per a una pandèmia. Els països no en van fer cas però ara ho entenen.

Per una modesta quantitat de diners, el món podria haver superat aquesta pandèmia amb un 10% de les morts i un 10% de l’impacte econòmic. En tot cas, cal saber també que no hi ha manera de reduir a zero el risc d’una pandèmia. El bioterrori­sme, per exemple, en pot produir una. Què hauríem de fer?

Per començar, hem de tenir un equip d’almenys 3.000 experts en alerta permanent per saltar a qualsevol part del món on es detecti un nou virus. Després, hem de produir més vacunes i fer-ho més ràpidament. Les fàbriques principals són a l’Índia. Les vacunes de Pfizer i Moderna són molt bones però no solucionar­an la pandèmia perquè no són termoestab­les. Les d’AstraZenec­a, Johnson and Johnson i Novavax sí que ho són i, per tant, ens ajudaran més. L’aliança GAVI ha aconseguit 4.000 milions de dòlars als Estats Units, Alemanya i el

Regne Unit per comprar vacunes i crec que arribarem a tenir uns 10.000 milions. Comprarem vacunes i les repartirem entre els 77 països més pobres. La pandèmia ens ha demostrat que quan danyem els ecosisteme­s incremente­m el risc de patir nous virus.

La raó principal per explicar la destrucció del medi ambient als països pobres és el creixement de la població. L’esperança de vida puja en reduir-se la malnutrici­ó i millorar la sanitat. Aquest creixement no es produeix a Europa o Amèrica sinó una mica a l’Àsia i molt a l’Àfrica. Ara hem de millorar l’educació, especialme­nt a l’Àfrica. Això ens ajudarà a reduir el creixement demogràfic i protegir millor el medi ambient. Tindríem, per exemple, menys desforesta­ció. No hem d’oblidar que som els mateixos humans els que creem aquests problemes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain