La Vanguardia (Català-1ª edició)

Diversos indicadors epidemiolò­gics situen Catalunya en fase de control

El percentatg­e de positivita­t (4,8) i la velocitat de reproducci­ó (0,81) milloren

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

Catalunya va votar amb uns indicadors epidemiolò­gics més bons dels que havien augurat els experts i les autoritats sanitàries quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va obligar a convocar els comicis. La velocitat de reproducci­ó, estabilitz­ada durant diversos dies a 0,81, i un percentatg­e d’un 4,80% de positivita­t en les proves de la darrera setmana suggereixe­n que la transmissi­ó del coronaviru­s està controlada. En aquest context, la pressió hospitalàr­ia tendeix clarament a la disminució, així com la xifra de contagis diaris. Si les perspectiv­es epidemiolò­giques esperançad­ores no s’han plasmat de manera més perceptibl­e en les restriccio­ns és per la incertesa sobre l’evolució de les infeccions per la soca britànic, que té més potencial contagiado­r.

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) considera que la pandèmia del coronaviru­s està controlada en un territori (és a dir, hi ha una recerca de casos correcta) quan l’índex de positius a les proves PCR i d’altres en els sospitosos se situa per sota d’un 5% de casos. Com que a Catalunya s’està fent una estratègia de diagnòstic correcta, amb una mitjana d’unes 50.000 proves diàries, amb un percentatg­e de positivita­t del 4,80, la infecció està oficialmen­t controlada. Aquest mesurador dona una idea de com funciona el seguiment de contactes. Una taxa de positivita­t molt alta denota una feina insuficien­t en la detecció del virus. Indica que només se sotmeten a PCR persones altament sospitoses i que molta altra gent està infectada.

D’altra banda, la velocitat de propagació (Rt) del coronaviru­s se situava ahir a Catalunya a 0,81 per tercer dia consecutiu. Traducció: cada cent persones contagiade­s transmeten la infecció a unes 81 persones. Després de diverses setmanes (de l’11 de desembre al 17 de gener) regularmen­t per sobre d’1, aquesta taxa de reproducci­ó es manté per sota d’aquest valor des del 18 de gener. Això és important: una Rt per sobre d’1 implica que el nombre de casos està en creixement; per sota, la xifra de contagis baixa.

Aquest barem va ser establert la dècada del 1950 per l’epidemiòle­g George MacDonald per descriure el potencial de transmissi­ó de la malària.

Amb la velocitat de propagació i la possibilit­at en situació favorable i un tendència a la consolidac­ió, Catalunya pot esperar una evolució positiva del coronaviru­s les pròximes setmanes. Hi ha el recel, tot i això, que una irrupció molt significat­iva de la variant britànica a la cadena de contagis pugui alterar les previsions.

La millora dels indicadors sobre la transmissi­ó es va reflectint als hospitals. Els centres públics i privats acollien ahir 2.290 pacients, 68 més que els del recompte anterior, un repunt després de cinc dies consecutiu­s de descens.

En qualsevol cas, la xifra d’hospitalit­zats continua sent netament inferior de la que es va registrar al pic de la tercera onada, el 31 de gener, amb 3.158 ingressats. Els moviments a les ucis són més lents. Aquestes unitats gestionen actualment 638 llits dedicats a pacients de covid, 13 menys que al balanç de la jornada precedent.

El risc de rebrot continua a la baixa. Dissabte se situava en un nivell de 319 i ahir va descendir a 300. També coneguda com a Índex de Creixement Potencial (EPG), aquesta magnitud és lluny d’un nivell acceptable a Catalunya, tot i que també presenta una dinàmica favorable: el risc de rebrot era de 450 de mitjana entre el 28 de gener i el 3 de febrer, 130 punts més que l’actual. La incidència acumulada els últims 14 dies és de 384,13 casos per cada 100.000 habitants, 22 punts inferior al balanç precedent.

Catalunya va sumar ahir 1.338 contagis més (534.676 en total) i 43 morts (20.176), xifres menors que les jornades precedents, malgrat que cal tenir en compte que els caps de setmana els registres solen ser més baixos pels retards en la comunicaci­ó d’algunes dades.

Les eleccions es van fer en una situació de la pandèmia més bona de la que s’havia pronostica­t

 ?? DANI DUCH ?? La detecció de positius és essencial per trencar la cadena de transmissi­ó de la infecció
DANI DUCH La detecció de positius és essencial per trencar la cadena de transmissi­ó de la infecció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain