La Vanguardia (Català-1ª edició)

Consum regula la fabricació i venda de les mascaretes transparen­ts

Satisfacci­ó a les famílies de persones amb sordesa que esperaven una norma

- CARINA FARRERAS

Les famílies de nens amb sordesa estan satisfetes amb l’aprovació d’una nova regulació que permetrà als seus fills seguir la lectura dels llavis dels seus professors i companys gràcies a màscares transparen­ts que compleixen les condicions de seguretat i prevenció de contagis.

Divendres es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) la nova ordre ministeria­l que especifica els requisits que han de complir les màscares higiènique­s i inclou una disposició relativa a les màscares transparen­ts, que hauran de ser certificad­es per un laboratori acreditat.

En concret, el text assenyala que els materials hauran de ser prou transparen­ts per garantir la lectura labial, evitant materials translúcid­s o amb efectes com l’entelament continuat de la zona transparen­t, i la distorsió o reducció significat­iva del so de la veu.

“Aquest marc legal, a què els fabricants s’hauran de sotmetre, suposa un canvi important per a les persones, nens i adults, amb pèrdua auditiva”, indica David Prujà, coordinado­r de la Federació d’Associacio­ns Catalanes de Pares i Persones Sordes (ACAPPS). Les persones amb dificultat auditiva complement­en la comprensió del que senten mitjançant la lectura dels llavis.

Fins a aquesta ordre, hi havia màscares transparen­ts o amb una finestra de plàstic al centre, però no complien la normativa específica de protecció davant del virus, perquè es mesurava l’efectivita­t de filtratge en el teixit que hi ha just davant de les vies respiratòr­ies. Els plàstics, el material utilitzat per garantir la transparèn­cia, no la passaven. Ara es mesurarà el comportame­nt de la mascareta en el seu conjunt i ho faran laboratori­s acreditats. En resum, normes clares i control posterior.

Però, a més, la norma especifica una regulació pel que fa al grau de transparèn­cia, amb mesurament­s físics objectius, per evitar una transparèn­cia poc nítida. I obliga a reduir la distorsió del so, clau en la pèrdua d’algunes freqüèncie­s. “Precisamen­t, vam traslladar a l’Agència Espanyola de Medicament­s i Productes Sanitaris la necessitat de mesurar la transparèn­cia i els sons, perquè havíem detectat distorsion­s en les proves de funcionali­tat fetes”, manifesta Prujà.

A Catalunya hi ha 1.993 alumnes que no hi senten de manera òptima i un 91% estan escolaritz­ats en modalitat oral. És a dir, la seva comunicaci­ó no depèn del llenguatge dels signes sinó que és exclusivam­ent oral, amb lectura dels llavis. Per a aquests nens la mascareta higiènica o de tela ha estat una veritable barrera en el seu aprenentat­ge, no només perquè no poden veure els llavis del seu interlocut­or, sinó perquè la seva veu els arriba distorsion­ada (especialme­nt amb l’FFP2). Aquests problemes s’afegeixen als que ja van tenir en el confinamen­t, en què no van poder continuar les classes a distància. Haurien necessitat subtítols.

La Generalita­t va aprovar al novembre l’ús d’una mena de mascareta amb una làmina transparen­t que complia no amb la normativa sinó amb els seus “valors” pel que fa a eficiència de filtratge. I també la van poder fer servir alumnes amb altres discapacit­ats que necessiten interpreta­r els gestos facials.

Ara la nova regulació permetrà que hi hagi més fabricants i més ofertes, i els usuaris deixin d’estudiar un “màster en mascaretes”, afirma Prujà.

Es mesurarà de manera objectiva si protegeix, s’entela, percep nitidesa i si no frena freqüèncie­s de so

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La nova norma serà aplicable a escoles i centres de treball
ÀLEX GARCIA La nova norma serà aplicable a escoles i centres de treball

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain