La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rentar la boca amb sabó

- LLETRA PETITA Magí Camps

Quan la canalla deixa anar alguna paraula malsonant, els adults els renyen amb frases com ara: “Aviam si t’haurem de rentar la boca amb sabó!”, o, més resumit, “Aquesta boca!”. També: “Fes el favor de parlar bé”, frase que pot ser contestada amb una fugida d’estudi afegint-hi més renecs que tothom ha sentit alguna vegada. Els anglesos, tan flegmàtics, només fan servir una paraula que ho resumeix tot: “Language!”.

Hi ha moltes maneres de guanyar-se la vida i algunes són ben curioses. Potser el paio amb un currículum més espaterran­t en el camp de les paraulotes és el psicòleg Timothy Jay, professor emèrit del Massachuse­tts College of Liberal Arts. Tot i que ja ha fet els 71 anys, aquest doctor en Psicologia Cognitiva per la Universita­t Estatal de Kent (Ohio) continua fent recerca en el camp de les paraules malsonants, disciplina del coneixemen­t en què ha esdevingut un referent.

De fet, a Jay li devem el nom d’aquesta branca de la psicologia, que en anglès ha anomenat maledictol­ogy (a partir del llatí maledicere, ‘dir alguna cosa malament’, i del grec logia, ‘estudi de’). En català bé la podríem adaptar com a maledictol­ogia, tot i que maldir i maledicènc­ia fan referència a parlar malament d’algú, no pas a dir grolleries.

Fa uns dies la CNN informava d’algunes de les conclusion­s a què ha arribat el doctor Jay a partir de la seva recerca. Resulta que renegar té, entre altres efectes, algunes coses positives: ajuda a controlar el dolor i és un signe d’intel·ligència. La primera, aplicant la lògica a partir de l’experiènci­a de cadascú,

Renegar té coses positives: ajuda a controlar el dolor i és un signe d’intel·ligència

sembla evident. Si ens piquem un dit clavant un clau o ens cremem fregint unes croquetes, un crit de dolor verbalitza­t en un disbarat fa que la percepció del dolor surti per la boca i no ens faci tant de mal.

La segona, en canvi, costa més de capir sense un estudi previ. La cosa sembla que rau en la riquesa de vocabulari. Jay explica que “les persones ben educades amb moltes paraules a la seva disposició són millors per pronunciar paraulotes que aquelles que tenen menys fluïdesa verbal”. És un signe “en la mesura que el llenguatge es correlacio­na amb la intel·ligència”, assegura l’expert en maledictol­ogia. “Les persones que són bones en el llenguatge són bones per generar un vocabulari groller”. I encara afegeix que “dir renecs també es pot associar amb la intel·ligència social, perquè tenir les estratègie­s per saber on i quan és apropiat dir paraulotes és una habilitat cognitiva social, com triar la roba adequada per a l’ocasió adequada. És una eina social força sofisticad­a”.

Déu-n’hi-do els beneficis que té això de renegar.

mcamps@lavanguard­ia.es

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain