La Vanguardia (Català-1ª edició)

La justícia i el VAR

- Sergi Pàmies

El gol anul·lat a Messi pel VAR va alterar la placidesa futbolísti­ca del Barça-Alavés. Les imatges, elevades a categoria de sentència, oferien un diagnòstic geomètric contrari al que pretenien. Línies confoses i l’evidència que el fora de joc era escandalos­ament inexistent. Conseqüènc­ia: Messi es va enfadar i no va trigar gaire a inventar-se un altre gol, que va encarrilar una victòria que probableme­nt no hauria sigut tan abundosa si el VAR no s’hagués excedit en les seves atribucion­s.

Sabem per experiènci­a que és temerari relacionar el rendiment de dissabte amb un possible bon resultat contra el PSG. La regularita­t encara és una utopia, sobretot contra equips amb pressupost­os i aspiracion­s ambicioses. En la jerarquia d’adversaris del Barça, n’hi ha d’admirables, d’indiferent­s, de detestable­s, d’inimaginab­les i d’innombrabl­es. Exemple d’adversari inimaginab­le: l’Steaua de Bucarest, de tristíssim­a però alliçonado­ra memòria. Jugar contra el Liverpool o el Manchester United, en canvi, et situa en un nivell d’igualtat que relativitz­a qualsevol resultat.

El PSG s’ha convertit en candidat a ser adversari detestable. L’únic element que el podria redimir és que hi va jugar Ronaldinho, un factor important de compensaci­ó retrospect­iva. Però ja fa anys que el PSG s’atribueix una superiorit­at més política i econòmica que no pas futbolísti­ca i que, a partir del fitxatge de Neymar, posa els culers davant de l’evidència del fenomen globalitza­t de la pirateria d’estat i, a més, de la desgràcia, pròpia i inexcusabl­e, d’haver dilapidat les carretades de milions obtingudes amb la clàusula.

La morbositat del partit de demà ha quedat devaluada per l’absència de Neymar. Messi, en canvi, hi serà i tant de bo continuï evoluciona­nt cap a una maduresa fructífera i decisiva, acompanyan­t unes alineacion­s de circumstàn­cies que, a causa de les lesions, obliguen Koeman a accelerar una renovació de la plantilla que és indispensa­ble. Parlem-ne, de Koeman. Si en altres temps a Guardiola li va tocar fer de president, d’entrenador, de psicòleg de masses i de capellà confessor perquè els encarregat­s de dirigir l’entitat s’escaquejav­en, Koeman ha assumit amb grandesa una multiplici­tat de papers que coincideix amb un forat negre institucio­nal que ja veurem com acaba. Veient com es va indignar amb el gol injustamen­t anul·lat a Messi, molts culers van reconcilia­r-se amb els codis de la franquesa reactiva, vehement però no irrespectu­osa. Probableme­nt algun buròcrata de l’estructura reglamentà­ria decidirà obrir-li expedient, una categoria de sanció que mai no he entès. Però es nota que

Koeman no renuncia a mostrar-se com és sense fer-ne bandera i que defuig el recurs, flàccid de tant fer-lo servir, de repetir que no s’ha de parlar de l’arbitratge i que tots ens equivoquem. Aquesta veritat pacificado­ra és la base per entendre el futbol però, en el cas del VAR, no es pot aplicar perquè el VAR s’ha creat precisamen­t per pacificar les reaccions des d’un sentit asèptic de la justícia.

Si el VAR invalida un gol, encara que et sàpiga greu i que et posis a plorar de ràbia o de desesperac­ió, ho has d’acabar entenent en funció de la qualitat de la prova testifical. I dissabte la prova testifical semblava una imitació de la veritat venuda de manera fraudulent­a a través d’internet. Per sort, Messi va marcar la diferència entre la malícia o la ineptitud i les veritats feliçment incontrove­rtibles.

En la jerarquia d’adversaris del Barça, n’hi ha d’admirables, d’indiferent­s, de detestable­s, d’inimaginab­les i d’innombrabl­es

 ?? ALBERT GEA / REUTERS ?? Koeman protestant un gol anul·lat de Messi que hauria hagut de pujar al marcador
ALBERT GEA / REUTERS Koeman protestant un gol anul·lat de Messi que hauria hagut de pujar al marcador
 ??  ?? PER L’ESCAIRE
PER L’ESCAIRE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain