La Vanguardia (Català-1ª edició)

El port de Rotterdam resisteix el millor que pot el cop del Brexit

Ha contractat 900 agents de duanes per lluitar amb la burocràcia

- RAFAEL RAMOS Rotterdam. Correspons­al

Quatre mil camions al dia i quaranta milions de tones de mercaderie­s a l’any surten del port de Rotterdam –el més gran d’Europa– en direcció al Regne Unit, de manera que l’impacte del Brexit és important i inevitable. Per reduir-lo, els seus administra­dors han contractat 900 agents de duanes extra, i s’han passat mesos repartint pamflets entre els camioners per explicar les noves regulacion­s en matèria de tarifes, denominaci­ó d’origen i impost sobre el valor afegit.

En el que eren camps agrícoles pròxims al port –que s’estén al llarg de 24 quilòmetre­s–, s’ha instal·lat un aparcament amb capacitat per a 200 camions, on es desvia a tots els que es presenten sense la documentac­ió degudament emplenada i introduïda al programa informàtic. Tenen de vènia 24 hores per resoldre els problemes, i un cop passades han d’abandonar el recinte sense lliurar o recollir les mercaderie­s.

Entre el 1962 i el 2004, el de Rotterdam va ser el port de més trànsit del món, i ha estat superat des d’aleshores pels de Singapur i Xangai.Amb tot, rep a l’any 125.000 vaixells i mou 470 milions de tones de càrrega, i és especialme­nt important com a punt de trànsit entre Europa i la resta de continents, gràcies a la proximitat de les fronteres amb Alemanya, Bèlgica i França, i a les excel·lents comunicaci­ons per carretera, ferrocarri­l i fluvials. La ciutat holandesa té refineries de petroli i una notable indústria petroquími­ca.

L’intercanvi comercial amb la Gran Bretanya representa al voltant d’un 10% de tot el volum del port, i des que es va implementa­r el Brexit l’1 de gener hi ha molts camions que, malgrat la campanya de divulgació dels nous requisits, es presenten sense la documentac­ió correcta. El problema és especialme­nt urgent en el terreny de la carn, pels requisits d’higiene, i s’ha donat el cas de carregamen­ts de caps i altres productes del porc que s’han passat fins a tres setmanes als compartime­nts de càrrega dels camions.

Fa poc els gestors de les instal·lacions portuàries van invertir un milió d’euros en un programa informàtic per omplir en línia tota la documentac­ió necessària i registrar les mercaderie­s, inclòs un sistema de reconeixem­ent visual de les matrícules dels camions. Criticat al seu dia com una extravagàn­cia,

DEMANDA Moltes firmes busquen magatzems a prop del port per distribuir mercaderie­s

està permetent que el trànsit flueixi amb una relativa normalitat i no hi hagi embussos.

Els conductors de vehicles que es presenten a Rotterdam amb mercaderie­s amb destinació al Regne Unit han d’haver omplert 11 formularis que abans del Brexit no eren necessaris, inclosa la certificac­ió d’origen dels seus productes. Si contenen elements que no han estat fabricats a la Unió Europea (encara que es tracti de simples botons o cremallere­s), estan subjectes al pagament de tarifes i impostos sobre el valor afegit. I el mateix si la destinació final és una altra que no sigui la Gran Bretanya.

Els Països Baixos tenen la cinquena economia de la zona euro, i el Brexit, malgrat que al final hi hagi hagut un acord comercial que redueix parcialmen­t el seu impacte, els costarà uns 2.300 milions a l’any. Més de tres mil companyies tenen oficines a les instal·lacions portuàries, i fa mesos que moltes més –britànique­s i de la resta de la UE– busquen magatzems pròxims per establir subsidiàri­es des d’on puguin moure les mercaderie­s, per no haver de pagar IVA. Brussel·les ha advertit que vigilarà que no es tracti d’operacions fantasma, simplement nominals, sense cap tipus de treballado­rs.

Entre les empreses que han traslladat el seu centre europeu d’operacions del Regne Unit als Països Baixos hi ha Sony (electrònic­a), Bloomberg (comunicaci­ons), Discovery Channel (televisió), JD Sports (roba esportiva), Hornby (joguines), Norinchuki­n (banc d’inversió), UK P&I Club (asseguranc­es marítimes), Azimo i MarketAxes­s (serveis financers). A tots aquests terrenys, així com en la logística, la publicitat i la sanitat, una companyia s’estalviarà després del Brexit bastants diners si té una seu i una xarxa de distribuci­ó en territori de la UE. Malgrat que en una proporció més petita, d’altres han establert centres d’operacions a França, Bèlgica i Luxemburg.

VOLUM Mou 470 milions de tones de càrrega a l’any i rep més de 125.000 vaixells

 ?? JERRY LAMPEN / AFP ?? Un vaixell portaconte­nidors entrant al port de Rotterdam
JERRY LAMPEN / AFP Un vaixell portaconte­nidors entrant al port de Rotterdam

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain