La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden rep la primera lliçó d’ètica a l’ala oest de la Casa Blanca

Dimiteix un portaveu presidenci­al després d’amenaçar una periodista

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

La Casa Blanca de Joe Biden ja té la primera baixa, el primer escàndol i una lliçó d’ètica apresa per força. Després d’uns quants dies a l’ull de l’huracà, T.J. Ducklo, portaveu nacional del president, ha hagut de presentar la dimissió.

La seva situació i la de l’equip de premsa de la Casa Blanca s’havia fet insostenib­le després que transcendí­s el llenguatge amenaçador, sexista i vexatori amb què es va adreçar fa poc a una periodista del portal Politico, Tara Palmieri. “Et destruiré”, “et picaré a Twitter”, va dir Ducklo a la reportera després que aquesta li preguntés sobre la seva aventura amb una reportera d’Axios que va cobrir la campanya de Biden, Alexi McCammond, per intentar evitar la publicació de la història.

En una conversa mantinguda a finals de gener i revelada divendres per Vanity Fair, el portaveu la va acusar d’estar “gelosa” de la seva relació i va amenaçar de treure “esquelets” de l’armari de Palmieri. Part del llenguatge sexista utilitzat amb la periodista era massa groller per ser publicat en molts mitjans americans.

La resposta de la secretària de Premsa, Jen Psaki, a la conducta de Ducklo, una setmana de suspensió de feina i sou, no va fer sinó empitjorar les coses. La lleu reprimenda xocava patentment amb els estàndards d’ètica que el president s’havia marcat quan va prendre possessió per marcar distàncies amb l’era Trump. “Si treballes per a mi i et sento tractar un altre col·lega sense respecte o denigrar algú, t’acomiadaré immediatam­ent”, va avisar el flamant president als empleats de la Casa Blanca, entre ells els que treballen a l’ala oest, on hi ha l’oficina

Pas en fals

de premsa. Només divendres, quan Vanity Fair va publicar la història, la Casa Blanca va castigar Ducklo. Fins aleshores havien tractat l’afer en privat amb la periodista i la direcció de Politico, amb qui s’havien disculpat. La secretària de Premsa va haver de respondre diverses preguntes sobre el tema a la roda de premsa de divendres.

“Ens ha semblat que era un càstig seriós”, va defensar, condemnant la conducta de Ducklo. “No està a l’altura dels nostres estàndards ni els del president, i era important fer un pas que ho deixés clar”, va dir Psaki. L’altra mesura adoptada semblava un càstig més aviat a Politico que no pas a Ducklo, a qui se li va ordenar no tornar a tractar amb aquest mitjà perquè ningú no se sentís incòmode, encara que l’efecte fos que el deixava sense accés a una font important.

L’idil·li entre Ducklo i McCammond no era cap secret en els cercles periodísti­cs de Washington, però va cridar l’atenció de Politico pels dilemes profession­als que planteja. Dilluns van avisar la Casa Blanca que l’endemà inclourien la notícia al seu butlletí Playbook. Al cap de poques hores People va publicar l’exclusiva de la relació entre Ducklo i McCammond, amb col·laboració d’aquests.

Així va ser com el gran públic va conèixer la història de la parella, que va suscitar reaccions d’empatia. Ducklo, de 32 anys, va anunciar fa 14 mesos que pateix càncer de pulmó. Biden, que fa sis anys va perdre el seu fill gran per un càncer cerebral, va publicar un missatge empàtic de suport al jove, fitxat per a la campanya per una assessora del demòcrata.

Dissabte, després d’una reunió de crisi de l’equip de premsa, Ducklo va dimitir. “No hi ha paraules per expressar el meu penediment i vergonya per la meva conducta”, va dir en un comunicat. I va afegir que la periodista Palmieri “simplement mirava de fer la seva feina” i que ell va respondre amb “un llenguatge abominable, irrespectu­ós i inacceptab­le” perquè es tractava d’un tema personal. El cap de gabinet de Biden, Ron Klain, va acceptar la dimissió immediatam­ent.

“Et destruiré”, va dir Ducklo a la reportera que li va preguntar sobre la seva relació amb una periodista

 ?? PATRICK SEMANSKY / AP ?? Ducklo va ser suspès una setmana de sou i feina, però la sanció lleu va ser criticada i això l’ha abocat a la renúncia
PATRICK SEMANSKY / AP Ducklo va ser suspès una setmana de sou i feina, però la sanció lleu va ser criticada i això l’ha abocat a la renúncia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain